Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 16 marca 2013

Tagliatelle z cukinią i kremowym sosem



Przyznam szczerze, że samą mnie zaskoczyło to z pozoru skromne połączenie cukinii i makaronu. Okazało się bardzo delikatne, subtelne w smaku i co ważne niezwykle  sycące. Jednym słowem to danie praktycznie na każdą okazję.

Składniki: (2 porcje)
250 g makaronu tagliatelle ( ja wybrałam pełnoziarnisty z orkiszu)
średnia cukinia
pół cebuli
2 łyżki oliwy 
5 łyżek śmietany kremówki
parmezan do posypania
szczypta oregano, bazylii
pietruszka
sól
pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ( ja zazwyczaj trzymam go w wodzie 1 min. krócej, aby był al dente) W międzyczasie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy kilka minut, aż się zeszkli. Cukinię kroimy na cienkie, długie wstążki ( użyłam do tego obieraczki do warzyw). Zalecałabym nie obierać cukinii z zielonej skórki- to właśnie ona nadaje jej charakteru. Następnie dodajemy cukinię do cebuli i smażymy przez 4-5 min .dzięki temu zmięknie, ale nie puści za dużo soku. Doprawiamy solą i pieprzem, bazylią i oregano. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Ostatecznie ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy delikatnie, aby wszystkie wstążki pokryły się kremową konsystencją i wykładamy na talerze. Posypujemy posiekaną pietruszką i parmezanem.













4 komentarze:

  1. Cudne zdjęcia, chętnie zjadłabym dziś taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepięknie podane:) dodatkowo z moją ulubioną cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. obłędne zdjęcia! gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za przepis. Makaron (a mam ręcznie robiony) wyszedł przepyszny. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostych składników można zrobić takie cudo.

    Masz przepiękne zdjęcia na blogu.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...