Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 9 kwietnia 2013

Zupa krem z pomidorów



 O tej porze roku krem z pomidorów nie jest może najlepszym pomysłem, z tego tytułu, że kupione w sklepie warzywo to, ma niewiele wspólnego z dojrzałym,  soczystym i pachnącym pomidorem jakiego można skosztować latem. No cóż jeżeli nie mamy na dnie spiżarki własnoręcznie przygotowanej pasty z pomidorów z  ubiegłego sezonu, musimy skorzystać z tych z puszki. To prosta, szybka i delikatna zupka idealna na zaostrzenie apetytu przed bardziej konkretnym daniem. Na pewno przygotuję ją jeszcze nie raz, gdy warzywne stragany będą obfitować w cudowne i aromatyczne pomidory.


Składniki: ( 2 porcje)

3 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów Pelati ( w sezonie mogą być świeże ok.4-5 sztuk)
szklanka bulionu warzywnego
pół marchewki
szczypta oregano, tymianku
kilka listków świeżej bazylii

Nie należy trzymać się sztywno przepisu-wszystko zależy od tego jaką gęstość kremu chcecie osiągnąć oraz czy użyjecie świeżych pomidorów czy z puszki. 

Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno pokrojony czosnek i posiekaną cebulkę. Smażymy przez kilka minut, aż zmiękną uważając, aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory, dolewamy bulion warzywny, wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min. Po tym czasie blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku szczyptą ziół. Podajemy z kiełkami słonecznika, lub łyżką śmietany lub łyżką serka mascarpone- wedle gustu i uznania.











16 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie!
    Bajkowe zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. zdjęcia naprawdę fantastyczne!
    przepis z chęcią wypróbuję, szczególnie ze świeżymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Człowiek mógłby cały dzień siedzieć i jeść oczami z takich zdjęć! I to jeszcze takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja lubię i robię o każdej porze roku:0

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcie jest tak pyszne, że mam ochotę polizać ekran :) Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam te Twoje zdjęcia !
    Zupa wygląda pysznie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z takiego gara bym zjadła ;) pyszna pomidorówka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Odkąd wyczytałam jaki zbawienny wpływ na skórę i organizm mają pomidory, nie mogę przestać ich jeść. Kolejny fajny przepis i moja skóra będzie pięknie nawodniona.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ruszam do sklepu po składniki....

    OdpowiedzUsuń
  10. cudowny krem <3 dzięki za przepis!!!!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Hej! PRZEPIS SPRAWDZONY ! Rewelacja! Zmodyfikowałam go trochę - pod koniec gotowania dodałam dwie drobno posiekane papryczki chilli. Po ugotowaniu dodałam jeszcze trzy łyżki śmietany 18%. REWELACJA. Polecam każdemu! Dzięki wielkie za umieszczenie w necie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Śliczne zdjęcia, smakowicie wygląda. Ja robię krem pomidorowy z dodatkiem czarnej soczewicy - smakuje wybornie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super. Chociaż ja robię ze świeżych pomidorów. A te kiełki do posypania to rewelacyjny pomysł, nie tylko wizualny :) Zupy kremy są super. lekkie, dietetyczne, a przy tym smaczne, nie trzeba ich przeżuwać. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke - tutaj przepis jeszcze na krem ze szpinaku. Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...