Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 7 kwietnia 2013

Sałatka z awokado,mozzarellą i pomidorkami



Sałatki najczęściej przygotowuję zupełnie spontanicznie. Bez wcześniejszego planu czy zerkania do przepisu. Po prostu mieszam to na co w danej chwili mam ochotę i znajduje się akurat  w mojej lodówce. Połączenia tych najprostszych składników nie znudzą mi się nigdy. Sałatka z awokado, mozarellą i pomidorami to klasyk, do którego zawsze warto powrócić:-)

Składniki: (2 porcje)
mix ulubionych sałat ( szpinak, radicchio, roszponka, rukola itp.)
pół awokado
pół ogórka
garść pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
 łyżka czarnych lub zielonych oliwek
kulka mozzarelli

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
pół ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
łyżka octu balsamicznego
łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta brązowego cukru
szczypta pieprzu

Składniki sosu wymieszać i odstawić na 30 min do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Umyte sałaty wsypać do miski, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, plasterki ogórka oraz pokrojone na plastry awokado.Następnie dodać rozdrobnioną lub pokrojoną mozzarellę, drobno posiekaną cebulkę, pokrojone w krążki oliwki. Przed podaniem polać  uprzednio przygotowanym sosem. Gotowe.









2 komentarze:

  1. pysznie i jak wiosennie, na pewno więcej się chce po zjedzeniu takiej sałatki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...