Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 20 stycznia 2013

Tarta z budyniem i jabłkami


Czy może być coś pyszniejszego niż świeżo upieczona tarta? Najlepsza to oczywiście ta z sezonowymi owocami na , którą będę musiała jeszcze kilka miesięcy poczekać.  Tym razem musiałam zadowolić się budyniem i jabłkami.

260 g mąki
  150 g masła
1 jajko 
 szczypta soli
 3 łyżki cukru

Nadzienie:
 
1 budyń waniliowy
2 duże jabłka

Małą formę na tartę  wysmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło, sól oraz cukier. Rozrobić tak, aby powstały okruchy ciasta, dodać jajko i zagnieść na gładką kulę. Włożyć ciasto do lodówki na ok. godzinę lub 20 min.  minut do zamrażalnika. Następnie 2/3 ciasta wykorzystaj  na wyklejenie nim formy. Nakłuj ciasto widelcem i włóż do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 15 min. (Możesz przykryć ciasto papierem śniadaniowym i przytwierdzić np. ziarnami fasoli aby się nie przypaliło) Kika minut przed wyjęcie z piekarnika ściągnąć papier. W międzyczasie jabłka pokroić w cienkie plasterki i posypać na podpieczonym cieście. Budyń przygotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (dodać mniej mleka) i wlać na jabłka. Pozostałą część ciasta ułożyć w kratkę na wierzchu ciasta. Włożyć ponownie do piekarnika na ok. 30 min, aż kratka nabierze złocistego koloru. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.











3 komentarze:

  1. tarta musi wyć wyborna, to płynne wnętrze, pycha :)świetne ujęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego rozmiaru formy użyłaś ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...