Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

piątek, 8 marca 2013

Spaghetti alla Putanesca



Spaghetti alla Putanesca to pikantna potrawa, której charakteru dodają kapary, fileciki anchois oraz papryczka chili. Ładni mówiąc to makaron "pań lekkich obyczajów", które  jak głosi przypowieść, przygotowywały ten aromatyczny, szybki  i niezwykle ostry makaron, aby zwabić nowych klientów. Hm...  pewnie niejeden dał się skusić.

Składniki:
300 g makaronu spaghetti
4 ząbki czosnku (lub więcej)
4 łyżki oliwy (lub więcej)
pomidory pelati w puszcze
5 filecików anchois
2 łyki kaparów
2 łyżki czarnych oliwek
kawałek papryczki chili
1/2 pęczek pietruszki
parmezan do posypania

Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, al dente. W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek, posiekane chili ( ilość wedle uznania),pokrojone fileciki anchois oraz pokrojone w krążki oliwki. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz kapary. Po kilku minutach sos jest gotowy. Przed podaniem posypujemy pietruszką oraz parmezanem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...