Spaghetti alla Putanesca to pikantna potrawa, której charakteru dodają kapary, fileciki anchois oraz papryczka chili. Ładni mówiąc to makaron "pań lekkich obyczajów", które jak głosi przypowieść, przygotowywały ten aromatyczny, szybki i niezwykle ostry makaron, aby zwabić nowych klientów. Hm... pewnie niejeden dał się skusić.
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
4 ząbki czosnku (lub więcej)
4 łyżki oliwy (lub więcej)
pomidory pelati w puszcze
5 filecików anchois
2 łyki kaparów
2 łyżki czarnych oliwek
kawałek papryczki chili
1/2 pęczek pietruszki
parmezan do posypania
Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, al dente. W międzyczasie na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony czosnek, posiekane chili ( ilość wedle uznania),pokrojone fileciki anchois oraz pokrojone w krążki oliwki. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz kapary. Po kilku minutach sos jest gotowy. Przed podaniem posypujemy pietruszką oraz parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz