Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 10 marca 2013

Wiosenna sałatka z rzodkiewką, jajkiem i tymiankiem


Sałatka ta powstała z głębokiej tęsknoty za wiosną.Nie ma jej za oknem, niech będzie chociaż na talerzu.

Składniki:( 1 porcja)
5 liści młodej zielonej sałaty
4 rzodkiewki
4 małe kuleczki mozzarelli
jajko na twardo
szczypiorek
świeży tymianek

Sos jogurtowo-ziołowy:
pół opakowania jogurtu naturalnego
kilka gałązek świeżego tymianku
odrobina suszonej bazylii, oregano
łyżeczka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie sosu:
Do jogurtu wrzucamy starty czosnek, oliwę, zioła, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby składniki się "przegryzły"

Umyte liście sałaty wkładamy do miseczki, dodajemy przekrojone na pół rzodkiewki oraz kulki mozarelli. Następnie dołączamy ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki jajko. Wszystko posypujemy szczypiorkiem i świeżymi listkami tymianku. Na koniec polewamy uprzednio przygotowanym sosem i gotowe.









4 komentarze:

  1. jaka kolorowa! zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rzeczywiście bardzo wiosenna kolorystyka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Baaardzo smakowite fotki. no i mój ukochany tymianek... niech już będzie wiosna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...