Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 19 lutego 2013

Najlepsze spaghetti z krewetkami i suszonymi pomidorami


 To zdecydowanie jedna z moich ulubionych potraw. Mogłabym ją jeść co drugi dzień, jednak w myśl zasady o dawkowaniu przyjemności- ograniczam się do jednej porcji w tygodniu. (No dobra czasem  jem ją częściej :-) Oj zbyt długo nie mogę się obejść bez tego obłędnego smaku, który za każdym razem zaskakuje mnie czymś innym.  To krewetki są jakieś bardziej aromatyczne, czosnek ostrzejszy, a parmezan intensywniejszy.
Sama nie wiem, o co tu chodzi:-)

Składniki: ( 2 porcje)
400 g makaron spaghetti
kilka ząbków czosnku ( ja używam ok.6-7 bo lubię jego intensywny smak)
4 łyżki oliwy z oliwek
mały kawałek chili
krewetki dowolna ilość ( rodzaj również dowolny- dla mnie im większe tym lepsze:-)
garść rukoli
6 suszonych pomidorów w zalewie
kieliszek białego wina
parmezan do posypania

Do lekko osolonej, gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu- al dente. W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, chili i mieszamy, aby się nie przypalił. Możemy podlać delikatnie białym winem. Obrane, osuszone papierowym ręcznikiem i nacięte na grzbiecie krewetki wrzucamy na patelnię, smażymy po 2 min. z każdej strony i dolewamy białe wino. Po chwili  wrzucamy posiekane na kawałki suszone pomidory i posypujemy startym parmezanem. Sos gotowy! Po nałożeniu go na makaron posypujemy resztą rukoli i startym parmezanem.
    



5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie. Niestety nigdy nie zrozumiem ludzi podających w pełni opancerzone krewetki w takich daniach. Konsument nie dość że musi je obrać to jeszcze bawić się w usuwanie krewetkowego jelita.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...