Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

czwartek, 21 lutego 2013

Pizza z szynką parmeńską, mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi


W moim mieście pizzeri jest więcej niż jakichkolwiek innych restauracji- co ciekawe tylko one pękają w szwach. Widać wyraźnie, że uwielbienie dla tej prostej, ale jakże genialnej w smaku  potrawy utrzymuje się nadal na bardzo wysokim poziomie. Ja zdecydowanie  przepadam za wersją na cieniutkim spodzie, z niewielką ilością dobrych dodatków, włoską mozarellą, świeżą rukolą czy szpinakiem, polaną oliwą z oliwek.  Bomba kaloryczna, ale co tam. Mimo, że w sąsiedztwie serwują jedną z najlepszych  jakie dane mi było kosztować- postanowiłam spróbować swoich sił w tej dziedzinie. Hm… może nie przyznano by jej gwiazdki Michelina, ale jak na kolację w zaciszu domowym- sposała się doskonale. :-)


Składniki ( 2 małe pizze)


Ciasto:
250 g mąki
25 g świeżych drożdży
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
150 ml ciepłej wody
łyżka oliwy

Sos:
pół puszki pasty z pomidorów
ząbek czosnki
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
zioła prowansalskie


Kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 kulki mozarelli
8 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
2 garście rukoli
parmezan



Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą. Do ciepłej wody wrzucamy drożdże, cukier i mieszamy. Ostawiamy na 15 min., aż zrobi się piana. Następnie tak przygotowaną miksturę wlewamy do mąki i ugniatamy na ciasto ok. 10 min dodając łyżkę oliwy. ( sami poczujecie czy ciasto jest puszyste i nie lepi się, w razie potrzeby dodajcie trochę mąki). Po wyrobieniu odstawiamy je do miski na godzinę pod przykryciem, aby urosło. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Na rozgrzanej oliwie smażymy posiekany czosnek, dodajemy pastę z pomidorów, cukier, sól, zioła prowansalskie i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok. Po godzinie ciasto dzielimy na połowę i formujemy dwie kulki. Na stolnicy rozwałkowujemy je na dwa placki, które kładziemy na posmarowanej oliwą blaszce. Nagrzewamy piekarnik do 250 C. Smarujemy placki przygotowanym sosem oraz układamy na niego pokrojoną  mozarellę. Tak przygotowaną bazę wkładamy do piekarnika na ok. 12-13 min, tak, aby brzegi się lekko podpiekły. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukolą, pomidorkami koktajlowymi, układamy plastry szynki parmeńskiej, posypujemy parmezanem i wedle uznania polewamy oliwą.








4 komentarze:

  1. Takie dodatki na pizzy bardzo lubię. Twoja pizza wygląda niezwykle smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cienkie ciasto, rukola i szynka parmeńska - klasyka, którą uwielbiam *_* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. moja ulubiona :> bardzo ładnie wyszła

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...