Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 20 stycznia 2013

Danie z woka z makaronem


 Uwielbiam to danie z woka. Składniki dodaję i mieszam zgodnie z zasadą "na oko", dzięki czemu zawsze smakuje ono nieco inaczej. I właśnie w tym cały urok tej potrawy

Składniki:
-1 polędwiczka wieprzowa
-paczka makaronu ( np. Makaron Mie)
- 1opakowanie makaronu
-pół papryki
-marchewka
-pietruszka
-5 grzybów Munk
-cebula dymka
-kawałek brokuła
-kawałek imbiru
-sos słodko-kwaśny, chili, lub słodko-pikantny (jaki akurat mamy w lodówce)
-sezam (opcjonalnie)
-garść orzeszków nerkowca


  1. Kroimy polędwiczkę na cienkie paski, polewamy sosem sojowym, sosem słodko-kwaśnym, odrobiną startego imbiru. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
  2. Gotujemy różdżki  brokuła (nie za długo, aby się nie rozgotowały) i odstawiamy na bok, grzybki Munk wrzucamy do wrzątku, zwiększą znacznie swoją objętośś.
  3. Na cienkie paseczki kroimy marchewkę, pietruszkę, paprykę, grzyby kroimy na paseczki, orzeszki nerkowca rozdrabniamy na mniejsze kawałki. 
  4. Do woka wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy polędwiczki i smażymy do zarumienienia, dodajemy marchewkę, pietruszkę, grzyby, orzechy- stale mieszamy, aby się nie przypaliło, dodajemy brokuła.
  5. W międzyczasie, 3-5 min gotujemy makaron, odsączony wrzucamy do woka, mieszamy, dodajemy według uznania sos sojowy, sos chili, 
  6. Posypujemy cebulką dymką, oraz lekko prażonym sezamem ( ja dodałam zwykły z torebki)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...