Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 23 maja 2015

Pudding chia z malinami




Podczas buszowania po blogach kulinarnych natrafiłam ostatnio na niezwykle interesujący deser. Jeszcze tego samego dnia wzięłam się do roboty:-) Spodobał mi się przede wszystkim sposób jego prezentacji i uznałam że to doskonały pomysł na zaskoczenie gości czymś smacznym, zdrowym, a na dodatek oryginalnie prezentacyjnym się. Możecie być pewni,że wraz z atrakcyjnością wizualną deseru w parze idzie jego fantastyczny smak:-) Robię go bez przerwy i wcale mi się nie nudzi. Doskonale sprawdzi się również z truskawkami czy innymi sezonowymi owocami. Musicie koniecznie wypróbować!

Składniki

Pudding chia

2 łyżki nasion chia
200 mln domowego mleka migdałowego
łyżeczka syropu z agawy

Pudding malinowy

1 banan
szklanka malin ( myślę że doskonałe będą również truskawki czy borówki)
kilkanaście borówek amerykańskich (miałam akurat w zamrażalniku)
30 mln mleka migdałowego

do przybrania

kilka malin i borówek
łyzka jagód gojii
łyżeczka płatków kokosowych
łyżeczka płatków owsianych
pół łyżeczki nasion chia
4 migdały

Do miseczki wlewamy mleko, wsypujemy nasiona chia oraz syrop z agawy, całość mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki. Po upływie tego czasu mieszamy jeszcze raz i odstawiamy do lodówki na 3-4 h. Ważne, aby pudding nie był bardzo sztywny, gdyż będziemy go przelewać do innej salaterki. Gdy pudding będzie gotowy w blenderze miksujemy banana, maliny, borówki oraz mleko migdałowe. Przygotowujemy miseczkę i w jednym czasie wlewamy do niej z dwóch stron pudding chia oraz pudding malinowy tak, aby powstały dwie odrębne, nieprzemieszane połówki jak na zdjęciach. Na środku przyozdabiamy świeżymi malinami, borówkami, płatkami kokosa, migdałami, jagodami goji oraz nasionami chia. Zjadamy ze smakiem:-)

Inspirowałam się przepisem emiliemurmure







6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pudding chia z jakimikolwiek owocami! To jest najpyszniejsze śniadanie jakie można sobie wyobrazić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-) warto wypróbować, w smaku też jest świetne!

      Usuń
  3. *.* Te zdjęcia są obłędne!
    Nie próbowałam jeszcze nasion chia, ale koniecznie muszę to zmienić. Zaczne od tego puddingu ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis ! Sama często improwizuję w kuchni, i kocham Chia:D Przy okazji super miseczka! Ja też, dbam zawsze o to by moje posiłki, przystawki były odpowiednio serwowane na ładnej paterze, talerzyku etc :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...