Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 11 stycznia 2014

Jajka pieczone z łososiem i awokado


W ostatnich dniach śniadania jadam po królewsku:-) Szczególnie w weekendy, kiedy rozpoczynam dzień znacznie później niż zwykle, pierwszy posiłek musi być syty, urozmaicony wieloma warzywami, pełen wspaniałych walorów smakowych. Śniadanie, które dzisiaj zaprezentuję stanowi właśnie taką szczególną pozycję w moim menu, a jego zapowiedź potrafi silnie zmotywować mnie do szybkiego powstania z łóżka:-)  Jajka zapiekane z warzywami i łososiem oprócz tego, że dobrze prezentują się na talerzu- po prostu wyśmienicie smakują. 

Składniki:

2 małej jajka zielononóżki
3 plasterki wędzonego łososia
ćwiartka pokrojonego w kostkę awokado
garść kukurydzy z puszki
5 pomidorków koktajlowych
ćwiartka cebuli
szczypiorek
kromka dobrego chleba
2 łyżki oliwy 
łyżka startego parmezanu lub innego sera

Na łyżce oliwy podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dodajemy kukurydzę oraz posiekane na drobne kosteczki pomidory. Po 3-5 minutach wbijamy  jajka i smażymy je pod przykryciem ok. 8-10 min, aż białko sie zetnie. Można włożyć patelnię na 5 min do piekarnika i poczekać, aż jajka będą miały pożądaną konsystencję. W międzyczasie  skrapiamy kromkę chleba oliwą i podsmażamy na patelni z obu stron. Na koniec do jajka dodajemy pokrojone awokado oraz plastry wędzonego łososia. Posypujemy całość startym parmezanem oraz szczypiorkiem. Jemy na ciepło zagryzając grzankami.







4 komentarze:

  1. Pychotka <3 Wygląda przepysznie ;)
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda! Zrobiłam się natychmiast głodna! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. już wiem co zrobię jutro na śniadanie!!! :) wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...