Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 21 maja 2013

Burgery z soczewicy



Raz za czas nachodzi mnie ochota na hamburgera. Znacie to prawda:-) Zanim jednak zrealizuję swoje pragnienie i popędzę do najbliższego fast fooda zapala mi się w głowie kontrolna lampka – Stop! a przecież to niezdrowe, jeszcze rozboli mnie brzuch i nie daj boże przybędzie mi kilka centymetrów:-). Doskonałym kompromisem na wyjście z takiej sytuacji stają się dla mnie burgery (np. z soczewicy), które robię w domu sprawując pełną kontrolę nad tym co wkładam do środka. To doskonała propozycja na wieczorną przekąskę czy ogrodowe party z przyjaciółmi.

Składniki: ( 2 burgery)
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
Cebula
Jajko
łyżka mąki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju
2 bułki z sezamem-najlepiej pełnoziarniste
4 liście sałaty zielonej
4 plasterki pomidora
garść kiełek lucerny
2 plastry sera żółtego
łyżeczka mieszanki ziół ( np. prowansalskie)

Soczewicę ugotować w osolonej wodzie ok. 10 min, aż odparuje. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.  Pół cebuli drobno posiekać i podsmażyć do zarumienienia na łyżce oleju. Soczewicę i cebulę wymieszać z jajkiem, mąką, bułką tartą i przyprawami. Następnie uformować dwa burgery porównywalnej wielkości i upiec je na złoty kolor na uprzednio nagrzanej patelni z łyżką oleju. Pod koniec pieczenia można na jednej stronie ułożyć cienki plasterek żółtego sera, aż się roztopi.W międzyczasie przeciąć bułki na pół i podpiec je w piekarniku lub na patelni kilka minut.Na jednej połówce ułożyć po dwa liście sałaty, następnie burgera, 2 plastry pomidora, 2 plastry cebuli, garstkę kiełków. Przykryć drugą połówką bułki.  Burgery można podawać z ulubionym sosem. Ja ty razem użyłam gotowego  ostrego sosu na bazie papryki chilli. Nie zdążyłam zrobić sama:-)







3 komentarze:

  1. Idealne!
    Osobiście zawsze robiłam burgery z mięsa z indyka ale soczewica może być ciekawą alternatywą.

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie kolorowe!Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...