Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 18 maja 2013

Wiosenna sałatka z grillowanymi szparagami


Od kilku tygodni szparagi  królują na wielu stołach. Pojawiły się także i u mnie i to w wielu różnych wydaniach. Jako pierwsza powstała sałatka z gillowaną wersją tego najpopularniejszego o tej porze roku warzywa. Zestawiłam je z dorodną rzodkiewką kupioną na pobliskim targu ( dlatego taka piękna:-), liśćmi botwinki, fenkułem i kozim serem. Ciepłe jeszcze szparagi spowodowały, że ser zaczął się delikatnie rozpływać i nadawać całej potrawie bardzo kremowy smak. 

Składniki ( 2 porcje)

8 zielonych szparagów
8 rzodkiewek
garść roszponki
6 liści młodej botwinki
ćwiartka fenkuła
60 g koziego sera
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka mieszanki ziół (bazylia, prowansalskie, rozmaryn itp)

Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka miodu
łyżeczka soku z cytryny
kilka listków świeżych ziół ( np. bazylia, oregano)

Musztardę mieszamy z miodem, dodajemy sok z cytryny następnie wlewamy oliwę oraz posiekane zioła. Odstawiamy na 15 min do lodówki, aby smaki się "przegryzły"

Szparagi należy dokładnie umyć, ułamać zdrewniałe końcówki ( gdy chwycimy za oba końce, same ułamią się w odpowiednim miejscu) i obrać tak 2/3 wysokości w zależności od ich grubości. Gdy są cieniutkie nie trzeba obierać. Następnie gotujemy je w lekko osolonej wodzie ok 3 min, aż delikatnie zmiękną. Najlepiej włożyć je do wysokiego garnka tak, aby delikatnie końcówki wystawały i gotowały się na parze. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, szparagi smarujemy mieszanką oliwy i ziół i układamy na grillu. Czekamy, aż delikatnie zbrązowieją z obu stron. Do miseczki wsypujemy roszponkę i liście botwinki. Następnie kroimy na połówki umyte rzodkiewki i dodajemy je do sałat. Fenkuł kroimy na cieniutkie plasterki i dodajemy do mieszanki. Następnie kroimy szparagi na 3 części i dodajemy do miski. Łyżeczką nakładamy dowolnej wielkości porcje sera. Na końcu całość polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Najlepiej jeść od razu po przyrządzeniu.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...