Nie mając pomysłu na niedzielny obiad-kurczak w pomidorach i ciecierzycy może stanowić doskonałą propozycję. Smaczny, delikatny i aromatyczny. To również doskonała okazja, aby przemycić trochę zdrowej ciecierzycy do codziennej kuchni. Potrawa najlepiej smakuje ze świeżą sałatką i opiekanymi ziemniakami.
Składniki: (2 porcje)
2 udka z kurczaka
puszka pasty z pomidorów
40 mln czerwonego wina
100 mln bulionu z kurczaka
pół puszki ciecierzycy
2 całe ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 gałązki pomidorków koktajlowych
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół łyżeczki bazylii suszonej
pół łyżeczki skórki z cytryny
ząbek czosnku starty na tarce
Wymieszać wszystkie składniki marynaty i obtoczyć w niej kurczaka. Odstawić na 20 min. do lodówki. Na rozgrzanej patelni obsmażyć kurczaka po ok. 4 min. z każdej strony.
Nagrzać piekarnik do 200 C.
Następnie wlać puszkę pomidorów, wino,bulion z kurczaka. Gotować przez kolejne 5 min. Przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego z pokrywką. Następnie dodać 2 całe ząbki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika na ok 45 min- po 30 min odłożyć pokrywkę i zapiekać. (Ja przełożyłam jeszcze kurczaka do dwóch małych naczyń- po jednym udku do każdego.) Przed końcem dodać gałązki pomidorków koktajlowych na ok. 15 min.
Przed podaniem sos można zagęścić łyżką mąki, gdyby był za rzadki, ale nie jest to konieczne.
*Inspiracji do tego przepisu szukałam na wspaniałym, znanym nam wszstkim blogu kulinarnym- Kwestia Smaku
Twoja potrawa wygląda przepysznie. I w ogóle piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń