Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 10 maja 2015

Tarta cytrynowa z bezą



Tarta cytrynowa obok bezy z żurawiną jest ciastem, w którym kombinacja smaków po prostu zwala mnie z nóg. Mimo, iż odwykłam już od słodkości pieczonych wedle tradycyjnych receptur, czyli z białej mąki, cukru i masła to tylko dla tej jedynej tarty robię wyjątek:-) Jem ją od święta, ale uwierzcie mi każdy kęs celebruję jak by był tym ostatnim. Jak dla mnie połączanie słodkiej bezy z kwaskową cytryną i kruchym ciastem jest kombinacją doskonałą. Jeżeli tylko czujecie podobnie :-) zachęcam do spróbowania! 

Składniki:

( 1 duża tarta o średnicy 24 cm lub 1 mała o średnicy 20 cm + 2 mniejsze )

spód ciasta:

190 g mąki
łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli


krem cytrynowy:

sok z 2 cytryn
skórka z 2 cytryn
sok z pomarańczy
odrobina skórki z pomarańczy
120 mln wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
60 g cukru
100 g masła
1 jajko
3 żółtka

beza:

4 białka
200 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy grubo masłem. Do mąki wsypujemy cukier oraz szczyptę soli, następnie pokrojone na kawałki masło i całość zagniatamy, aż do uzyskania okruchów. Na koniec dodajemy żółtko oraz wodę i wszystko ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na min. godzinę do lodówki.

Po upływie godziny wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do pieczenia, nakłuwamy spód widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C . W międzyczasie przykrywamy ciasto folią aluminiową, a na spód wsypujemy np. ziarna fasoli aby nasza tarta za bardzo się nie wybrzuszyła. Pieczemy przez ok 15 minut, następnie zdejmujemy folię oraz fasolę i pieczemy kolejne 12-15 min na złoty kolor.  Uważamy, aby się nie przypaliła.

W międzyczasie do garnka wlewamy 120 mln wody, dorzucamy skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy i gotujemy, aż do zgęstnienia masy. Następnie ściągamy garnek z ognia i dodajemy do niego pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Na sam koniec dodajemy jajko oraz żółtka i wszystko jeszcze raz mieszamy. ( masa musi być gęsta) Dla bezpieczeństwa zakrywamy folią spożywcza, aby na powierzchni nie zrobił się kożuch.

Zabieramy się za przygotowanie bezy. Piekarnik nagrzewamy do 180 C (bez termoobiegu). Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukier cały czas ubijając. Im dłużej ubijamy tym lepiej, na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Na kruchy spód tarty (może być ciepły) wykładamy krem, a następnie układamy pianę z białek. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca.  Ciasto wyjmujemy i studzimy. 







3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...