Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

czwartek, 26 marca 2015

Lekkie ciasto marchewkowe-bez białej mąki i cukru


Znam kilka przepisów na ciasto marchewkowe, ten niezaprzeczalnie jest jednym z najlżejszych i najmniej kalorycznych. Delikatne i wilgotne w środku charakteryzuje się mocno wyrazistym smakiem. Co ważne  w swoim składzie zawiera mnóstwo zdrowych składników takich jak marchewka, mąka z kaszy jaglanej, suszone owoce czy orzechy. Doskonale nada się na drugie śniadanie w pracy czy szkole lub podwieczorek. Wypróbujcie koniecznie. 

Składniki:
 250g marchewki
 3/4 szklanka mąki owsianej lub jaglanej ( lub pół na pół)
2 garście suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich ( proporcje wedle uznania)
 2 jajka
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
 pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru 
łyżeczka cynamonu
suszone daktyle i morele (wg uznania: żurawina, rodzynki, orzechy)

 polewa
 100 ml jogurtu greckiego
 płaska łyżeczka syropu z agawy
 łyżeczka żelatyny
orzechy włoskie do dekoracji


 Umytą i obraną marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Suszone owoce oraz daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.
 Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie oliwą. 
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
 Dodajemy żółtka wszystko delikatnie mieszając. Następnie dodajemy startą marchew, oliwę oraz syrop z agawy i całość mieszamy delikatnie. Do tak powstałej masy dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia przyprawy i bakalie. Całość przelewamy do brytwanki i pieczemy ok 40 min sprawdzając co jakiś czas czy ciasto się nie przypala.

Polewa: W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę, całość podgrzewamy i zostawiamy na chwilkę do ostygnięcia (tylko nie za długo) Następnie łączymy ją z jogurtem ( jeżeli mamy możemy dodać środek z laski wanilii dla lepszego aromatu) i całość odstawiamy do lodówki. Tak przygotowaną masą smarujemy ciasto gdy ostygnie-dekorujemy orzechami włoskimi.












11 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcia, a kolor ciasta w środku przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tu się nie zachęcić? Może to dobry pomysł na świąteczny wypiek?
    Piękne zdjęcia :)
    Serdecznie pozdrawiam-H

    OdpowiedzUsuń
  3. oj pyszne kadry, pyszne :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowsza wersja? Jestem za! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, ojej, te cudne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością je przygotuję - świetnie wygląda i do tego super skład. Plus, piękne fotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki ma byc rozmiar keksówki?? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...