Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki


Należę do grona tych osób które z talentem manualnym nie mają za wiele wspólnego. Stąd też moje lukrowane pierniczki niestety do najpiękniejszych nie należą. Na swoją obronę mogę jednak ręczyć słowem, że ich walory smakowe są bez zastrzeżeń :-). Pierniczki można  jeść od razu, nie potrzebują kilkudniowego leżakowania aby zmięknąć. Zatem na Święta będą jak znalazł:-)

 Składniki:
500 g mąki
100 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g cukru  trzcinowego
4 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
125 ml miodu
W jednej misce mieszamy mąkę,  proszek do pieczenia oraz sodę.  W drugiej misce ucieramy masło z cukrem oraz przyprawami korzennymi.  Do tak powstałej masy dodajemy  jajko, miód oraz sól. Wszystko mieszamy aż do połączenia składników. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas mieszając.  Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 C.  Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i zaczynamy wycinać pierniczki. Nasze kształty   układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy około 11-12 minut, a następnie studzimy je na kratce aż stwardnieją całkowicie ostygną.    Pierniczki są gotowe do jedzenia od razu bądź po kilku dniach. Można udekorować je lukrem. 








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...