Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 25 stycznia 2014

Czekoladowe bloki z pistacjami i żurawiną


Dziś przedstawię wam moją fantazję na temat popularnego "Rocky Road" ( czyli bloku czekoladowego z piankami marschmallow, herbatnikami z dodatkiem orzechów). Moja wersja można powiedzieć jest dla tych bardziej dbających o linię:-) Zamiast pianek użyłam orzechów pistacji, suszonej żurawiny, kuleczek amarantusa, orzechów laskowych, arachidowych, oraz moreli, które skąpałam w mleczno-gorzkiej czekoladzie. Dla jednych będzie to zwykła czekolada bakaliowa, ale dla mnie to coś znacznie więcej. Słodki smak czekolady zmieszany ze słonymi orzeszkami nadał temu deserowi bardziej wytrawny charakter. Polecam więc nie tylko entuzjastom słodkich smaków:-)

Składniki:

100 g czekolady gorzkiej 70%
100 g czekolady mlecznej
garść orzechów pistacjowych
garść orzechów laskowych 
garść orzechów ziemnych solonych lub arachidowych
garść suszonej żurawiny
garść suszonych moreli (posiekanych)
3 łyżki płatków owsianych
3 łyżki preparowanych ziaren amarantusa ( można dodać np. preparowany ryż)

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystarczy zagotowaną wodę z czajnika wlać do garnka, a na nim umieścić miseczkę z kawałkami czekolady. Powoli co jakiś czas mieszana czekolada  ładnie i równomiernie  się rozpuści. W międzyczasie kroimy orzechy na mniejsze kawałki. 3/4 wszystkich posiekanych składników wsypujemy do miski i wlewamy powoli płynną czekoladę, cały czas mieszając. Tak powstałą masę przelewamy o foremki ok 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a na górze rozsypujemy pozostałą część mieszanki. Najlepiej tak przygotowany blok czekoladowy odstawić na noc w bezpieczne miejsce, aż ostygnie i stężeje. Rano kroimy czekoladę na mniejsze kawałki i z radością wcinamy do kawy:-) Możemy oczywiście dodać jakieś składniki od siebie. 









5 komentarzy:

  1. Pistacje są same w sobie uzależniające a z czekoladą ... cudo ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwyciłam się Twoimi zdjęciami, wspaniałe są. Mam bardzo podobny stary aparat, który też czasami służy za rekwizyt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada pełna bakalii i innych cudowności, musi smakować obłędnie dobrze :)
    Zdjęcia mnie zauroczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta czekolada cholernie kusi, a co dopiero tyle bakalii :-)

    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...