Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

poniedziałek, 23 grudnia 2013

Trufle z białej czekolady


Jeżeli w świątecznym rozgardiaszu zapomnieliście o upominku dla kogoś bliskiego, trufle z białej czekolady mogą okazać się doskonałym prezentem awaryjnym:-) Obtoczone w cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, jadalnych ozdobach czy płynnej czekoladzie oprócz walorów smakowych są niezwykle atrakcyjne wizualnie. Takie małe, niepozorne czekoladki zapakowane w ozdobnym pudełku mogą okazać się doskonałym prezentem "od serca". Ja z całą pewnościa ucieszyłabym się z takiego upominku:-) 


Składniki:  (20 sztuk)

 - 200 g białej czekolady
 - 100 mln śmietanki kremówki
 - 1 łyżka rumu lub likieru

do obtoczenia: cukier puder, płatki migdałowe, wiórków kokosowe, 40 g roztopionej białej czekolady

W rondelku z grubym dnem umieszczamy połamaną na kawałki czekoladę, śmietankę oraz rum. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi.
Masę schładzamy w lodówce przez 4 godziny do ostygnięcia tak, aby można było formować z niej kulki. Po upływie tego czasu łyżeczką nabieramy masę i szybko lepimy kuleczki. Możemy je jeszcze umieścić na 30 min w lodówce, aby trochę zastygły. Następnie wedle uznania obtaczamy je w płatkach migdałów, wiórkach kokosowych, cukrze pudrze oraz roztopionej w rondelku czekoladzie. Układamy trufle w papilotkach. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.





4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...