Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 12 maja 2013

Budyniowe babeczki z cynamonem


Kto był w Lizbonie ten z całą pewnością nie oparł się pysznym budyniowym babeczkom dostępnym niemalże w każdej kawiarence. To najpopularniejszy przysmak tego regionu, który wraz z mocną kawą stanowi kwintesencję Lizbońskiego śniadania. Mimo, iż od mojego pobytu w Portugalii upłynęło  sporo czasu, wciąż chodzą za mną te cudowne słodkości- „pasteis de nata”- podawane z cynamonem i cukrem pudrem. Przyznam, że wedle pierwotnego zamysłu ciasteczka miały wyjść nieco inaczej... Wizualnie nie są zbyt podobne do oryginalnych ale i tak są pyszne:-) 

Składniki: ( 6 sztuk)
300 g gotowego ciasta francuskiego
 masło do smarowania foremek
pół cytryny
laska cynamonu
1 szklanka  mleka
3 małe jajka
20 g gładkiej mączki kukurydzianej
100 g cukru
cukier puder i cynamon do posypania

Ciasto francuskie zwijamy w rulon i kroimy na sześć równych kawałków. Foremkę do muffinów ( 6 zagłębień) smarujemy masłem i wykładamy przygotowanym ciastem. (Każdy kawałek wkładamy w zagłębienie i obtaczamy nim ściany foremki). Następnie foremkę wkładamy do lodówki.  Z przednio sparzonej cytryny ścinamy żółtą skórkę. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy laskę cynamonu oraz skórkę z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i powoli gotujemy doprowadzając do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kwadrans.  Po tym czasie wyciągamy cynamon i skórkę z cytryny ( 1/2 skórek możemy drobniutko posiekać i wrzucić spowrotem do mleka). W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz z 1 białkiem ubijamy lekko mikserem. Mączkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej ilości mleka i mieszamy z resztą. Dodajemy cukier i ponownie stawiamy na ogniu doprowadzając do wrzenia, aż mleko z cukrem trochę zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia mieszamy z żółtkami. Powstały krem nalewamy do foremek z ciastem i pieczemy ok. 10-15 min. aż nadzienie lekko się przypali i zbrązowieje. 

Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem. Mi najlepiej smakują na ciepło, ale powinno się je jeść po ostygnięciu.














3 komentarze:

  1. Śliczne zdjęcia :) a takie babeczki są tak szybkie w wykonaniu a do tego muszą smakować świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają! MOgłabym zjeść nawet o tej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentują, chętnie bym jedną lub dwie porwała :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...