Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 13 kwietnia 2013

Kanapka z szynką parmeńską, rukolą, mozzarellą i pomidorkami




W ubiegłym roku wakacyjne wojaże zaprowadziły mnie do Toskanii. Nie będę  rozpisywać się na temat wspaniałości domowej kuchni włoskiej, gdyż  każdy pasjonat kulinariów taką ekscytację włoskimi smakami przeżywał/przeżywa/będzie przeżywał. Chciałabym jednak zwrócić uwagę na przeróżne, niezwykle proste, pyszne kanapki z kilkoma składnikami, które są we Włoszech dostępne niemal na każdym kroku. Czy to panini, bruschetta, focaccia, ciabatta- rodzai jest całe mnóstwo. Jedzą je wszyscy. A widok ludzi siedzących na krawężnikach, czy niewielkich stolikach obok ulicznych lokali z takimi cudami w ręku i kieliszkiem wina u boku, to dla mnie kwintesencja włoskiego podejścia do jedzenia. W zasadzie trudno wyobrazić sobie prostszą  i jednocześnie smaczniejszą przekąskę.Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić was na szybką kanapkę z prosciutto, mozzarellą, pomidorkami, oliwkami i rukolą. Mogłabym ją jeść codziennie...

Składniki: ( 2 porcje)
pół świeżej długiej bagietki (najlepiej razowej)
4 plasterki prosciutto
kilka pomidorków koktajlowych
4 czarne oliwki
pół kulki mozzarelli
garść rukoli
łyżka oliwy z oliwek

Bagietkę przekroić na pół. Następnie przeciąć w poprzek. Cztery kawałki skropić oliwą. Na dwóch połówkach  poukładać plasterki prosciutto, mozzarelli, pomidorków, rukoli i pokrojone w plasterki oliwki. Przykryć drugą połówką. Można na 4-5 min wstawić do opiekacza, aby mieć wersję na ciepło.Dla tych mniej cierpliwych polecam wersję- zjedz od razu.










6 komentarzy:

  1. ale bym sobie zjadła taką kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna kanapka, ale ty chyba trochę przeginasz z photoshopem. Jedzenie wygląda bardzo nienaturalnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla nie to strzał w dziesiątkę: mam bzika na punkcie Toskanii, uwielbiam włoską kuchnię i ...zrobiłam się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. kanapka idealna! bóstwo po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello! I love your delicious, and perfect Italian sandwich with the crusty bread...love prosciutto. Your photos are so professional, and superb!
    I was so impressed with your Blueberry mini Tart after finding it on Pinterest, I pinned it and searched where it came from. So glad I found your beautiful blog. I hope you don't mind that I posted your photo and the source. Did not claim it as my own; you deserve all the credit, just wanted to share with my blogger friends and readers.
    I'm following your blog, please check out my blog and follow as well! I hope you approve of the 'shout-out' to you, if not, I will remove it...otherwise, I'm happily sharing it and your blog, for others to enjoy and get more followers for your blog! xo

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś na obiad... kanapki. Ale ciężko przejść obojętnie obok takiego zestawu obojętnie.Szczególnie szynka parmeńska i mozarella zaprawiona rukolą wzbudzają u nas w domu pomruki aprobaty :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...