Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

środa, 24 kwietnia 2013

Spaghetti z krewetkami w białym winie


Pasta z krewetkami to danie, które autentycznie podnosi u mnie poziom hormonów szczęścia. Moje kubki smakowa za nią przepadają, a żołądek domaga się więcej i więcej. Tym razem nie chcąc tracić w kuchni słonecznego popołudnia, przygotowałam wersję najprostszą z możliwych.  Wystarczy czosnek, oliwa, chilli, pietruszka, parmezan, oczywiście krewetki i dla aromatu łyk białego wina. Nie można się jej oprzeć- to fakt. W sumie to nie ma się po co opierać:-)

Składniki: ( 2 porcje)

400 g makaronu spaghetti
400 g krewetek (  świeże lub mrożone- wcześniej rozmrozić)
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek-lub więcej
1 cm papryczki chilli
posiekana pietruszka
2 łyżki startego parmezanu
łuk białego wina

Makaron gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu.  W międzyczasie wyjmujemy krewetki  ( jeżeli były mrożone to dokładnie je rozmrażamy) Nacinamy je na grzbiecie i wyciągamy brązową nitkę (jelito). Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy oliwę, rozdrobniony czosnek, posiekane chilli i mieszając czekamy, aż się zarumieni. Wrzucamy krewetki i smażymy po 3 min z każdej strony, podlewamy winem- ilość wedle uznania i czekamy, aż sos troszkę odparuje. Makaron układamy na talerze i polewamy powstałym  sosem z krewetkami. Posypujemy pietruszką i parmezanem.  












5 komentarzy:

  1. O jak pysznie. I piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam, często robię gdy nie chce mi sie wymyślać niczego skomplikowanego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham krewetki. I spaghetti tez :) Gdybym tylko mogla porwalabym Ci ten talerz :) Piekne zdjecia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Potrafisz wzbudzić apetyt ;)nie mogę się oprzeć tym zdjęciom, są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste, piękne i estetyczne. W soborowy smak również nie śmiem wątpić. ;) Może nawet to danie stanie się inspiracją na dzisiejszy obiadek. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...