Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

czwartek, 18 kwietnia 2013

Placuszki z batatów, cukinii i marchewki


Przyznam szczerze, że to mój "batatowy debiut". Po raz pierwszy miałam przyjemność skosztować tego, jak się okazało bardzo oryginalnego warzywa. Jest niezwykle słodki, szybko się smaży i nadaje potrawie bardzo charakterystyczny kolor. Nieskromnie powiem, że placuszki wyszły wyśmienite:-) Żałuje, że nie serwowano mi ich jak byłam dzieckiem, gdyż zdecydowanie byłoby to moje ulubione warzywo. Naturalnie słodkie- po prostu mniam!

Składniki: (ok. 12-15 placków)
1 duży batat
2 małe młode ziemniaczki
1 duża cukinia
1 marchewka
pół cebuli
4 łyżki mąki
2 małe jajka
100 mln jogurty
zielona pietruszka do posypania
szczypta soli i pieprzu

Na tarce o grubych oczkach ścieramy batata, ziemniaki, marchewkę, cukinię i cebulę. Do warzyw dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy na niej niewielkie placki. Smażymy do zarumienienia z obu stron na średnim ogniu. Podajemy z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego- jak kto woli. Posypujemy zieloną pietruszką.

 







 

10 komentarzy:

  1. mm.. to ja porywam jednego.. no może dwa ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja przepysznie. Az ma sie ochote siegnac po jednego :) Piekne zdjecia.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę wspaniałe zdjęcia. Ja podobnie jak Majka mam ochotę wyciągnąć rękę do monitora by chwycić jednego z placuszków, bo zapowiadają się przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Enhorabuena por la receta y por las hermosas fotos!

    OdpowiedzUsuń
  5. naprawdę świetnie smakują.... ale strasznie się rozlatują :/ dorzuciłam dodatkowe jajko i jest trochę lepiej, ale i tak wychodzi mi tylko kupka smażonych warzyw ^^ jakieś porady?

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają pysznie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sa faktycznie przepyszne ale nie wiem o co chodzi gdyż nie moglam ich w zaden sposób przywrócić na drugą stronę!

    OdpowiedzUsuń
  8. mi też wszystko się rozleciało :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje także się rozlatują. W smaku są super, lecz przy przewracaniu na drugą stronę rozlatują się.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...