Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 3 lutego 2013

Sałatka z grejpfrutem, awokado, daktylami i krewetkami


Sałatki z owocowym akcentem od zawsze stanowią mój faworyt. Kwaskowy grapefruit, dojrzałe awokado, słodkie daktyle i delikatne krewetki-to połączenie, które na długo utkwiło mi w pamięci.

Składniki:
garść rukoli lub innej sałaty
ćwiartka pomarańczowego graperfuita
2 dorodne daktyle
3-4 duże krewetki
ćwiartka dojrzałego awokado
łyżka orzechów włoskich

Sos
dwie łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel soku z limonki
ząbek czosnku
trochę zielonej pietruszki
kilka kropel octu balsamicznego

Na rukoli kładziemy kawałki grapefruita, orzechów włoskich, pokrojonego na paseczki awokado. Dodajemy uprzednio usmażone na maśle krewetki i małe kawałeczki dorodnych daktyli. (Trafiłam na świeżą dostawę z Izraela- po prostu rozpływały się w ustach.) Składniki sosu należy dokładnie wymieszać i polać sałatkę przed podaniem. W zasadzie nic prostszego:-)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...