Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 15 kwietnia 2014

Tarta z bobem, pieczarkami i mozzarellą



Wytrawna tarta z bobem i pieczarkami to doskonały pomysł na lekką i pożywną kolację. Mimo, iż jestem zdecydowaną entuzjastką tart o słodkim smaku- ta wytrawna wersja jak, żadna inna przypadła mi mocno do gustu. Najpyszniejszy jest w niej bób, który doskonale chrupie pod zębami:-) Porcja zawiera ok. 320 kcal więc nawet osoby bedące na diecie mogą delektować sie jej smakiem bez wyrzutów sumienia. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z książki dr Lewitt "Dieta Garstkowa. 140 przepisów na zdrowie". Zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki: (4 porcje)

250 g pieczarek
125 g bobu
pół cebuli
pół papryki czerwonej
1 jajko
3 białka
100 g mąki pszennej
90 g mąki razowej
20 g otrąb żytnich
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki wody
70 ml mleka
1/2 kulki mozzarelli light
łyżka oliwy
gałka muszkatołowa, oregano, bazylia
sól, pieprz

Gotujemy bób w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy obie mąki, otręby, olej, wodę, sól a następnie wszystko zagniatamy na ciasto. Po wyrobieniu owijamy je folią aluminiową i odkładamy na 2h do lodówki. W tym czasie myjemy, oczyszczamy i kroimy na plasterki pieczarki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podpiekamy na patelni na łyżce oliwy, po czasie dodajemy pieczarki i dusimy wszystko na wolnym ogniu do odparowania wody. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Dodajemy ją wraz z bobem do pieczarek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, bazylią oraz oregano. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę na tartę. Na ciasto wykładamy farsz. Jajka z białkami roztrzepujemy z mlekiem i wodą oraz wlewamy na farsz. Całość posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 190 C. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...