O tej porze roku krem z pomidorów nie jest może najlepszym pomysłem, z tego tytułu, że kupione w sklepie warzywo to, ma niewiele wspólnego z dojrzałym, soczystym i pachnącym pomidorem jakiego można skosztować latem. No cóż jeżeli nie mamy na dnie spiżarki własnoręcznie przygotowanej pasty z pomidorów z ubiegłego sezonu, musimy skorzystać z tych z puszki. To prosta, szybka i delikatna zupka idealna na zaostrzenie apetytu przed bardziej konkretnym daniem. Na pewno przygotuję ją jeszcze nie raz, gdy warzywne stragany będą obfitować w cudowne i aromatyczne pomidory.
Składniki: ( 2 porcje)
3 łyżki oliwy z oliwek
pół cebuli
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów Pelati ( w sezonie mogą być świeże ok.4-5 sztuk)
szklanka bulionu warzywnego
pół marchewki
szczypta oregano, tymianku
kilka listków świeżej bazylii
Nie należy trzymać się sztywno przepisu-wszystko zależy od tego jaką gęstość kremu chcecie osiągnąć oraz czy użyjecie świeżych pomidorów czy z puszki.
Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy drobno pokrojony czosnek i posiekaną cebulkę. Smażymy przez kilka minut, aż zmiękną uważając, aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy pomidory, dolewamy bulion warzywny, wrzucamy pokrojoną marchewkę i gotujemy na małym ogniu ok 20-25 min. Po tym czasie blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku szczyptą ziół. Podajemy z kiełkami słonecznika, lub łyżką śmietany lub łyżką serka mascarpone- wedle gustu i uznania.
cudowne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńBajkowe zdjęcia.
zdjęcia naprawdę fantastyczne!
OdpowiedzUsuńprzepis z chęcią wypróbuję, szczególnie ze świeżymi pomidorami :)
Człowiek mógłby cały dzień siedzieć i jeść oczami z takich zdjęć! I to jeszcze takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńA ja lubię i robię o każdej porze roku:0
OdpowiedzUsuńZdjęcie jest tak pyszne, że mam ochotę polizać ekran :) Ekstra!
OdpowiedzUsuńuwielbiam te Twoje zdjęcia !
OdpowiedzUsuńZupa wygląda pysznie ! ;)
Z takiego gara bym zjadła ;) pyszna pomidorówka!
OdpowiedzUsuńOdkąd wyczytałam jaki zbawienny wpływ na skórę i organizm mają pomidory, nie mogę przestać ich jeść. Kolejny fajny przepis i moja skóra będzie pięknie nawodniona.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Bardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńRuszam do sklepu po składniki....
OdpowiedzUsuńPyszne wyszło :)
OdpowiedzUsuńcudowny krem <3 dzięki za przepis!!!!!! <3
OdpowiedzUsuńHej! PRZEPIS SPRAWDZONY ! Rewelacja! Zmodyfikowałam go trochę - pod koniec gotowania dodałam dwie drobno posiekane papryczki chilli. Po ugotowaniu dodałam jeszcze trzy łyżki śmietany 18%. REWELACJA. Polecam każdemu! Dzięki wielkie za umieszczenie w necie :))
OdpowiedzUsuńŚliczne zdjęcia, smakowicie wygląda. Ja robię krem pomidorowy z dodatkiem czarnej soczewicy - smakuje wybornie :-)
OdpowiedzUsuńSuper. Chociaż ja robię ze świeżych pomidorów. A te kiełki do posypania to rewelacyjny pomysł, nie tylko wizualny :) Zupy kremy są super. lekkie, dietetyczne, a przy tym smaczne, nie trzeba ich przeżuwać. http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/dietetyczne-zupy-metoda-na-szczupla-sylwetke - tutaj przepis jeszcze na krem ze szpinaku. Smacznego :)
OdpowiedzUsuń