Pomysł na tę sałatkę wpadł mi w rece podczas przęglądania książki Rachel Khoo "Mała Paryska Kuchnia"
Zachwycił mnie niezwykle oryginalny, bardzo efektowny, a zarazem praktyczny sposób jej podania. Lekko ją zmodyfikowałam dopasowywując rodzaj składników do własnych upodobań i muszę przyznać, że wyszło nie najgorzej:-) Sałatka w formie łódeczek, już poprzez swój nietypowy wygląd, oraz sposób w jaki sie ją konsumuje, smakuje bardzo oryginalnie. Zamiast białej cykorii ( ma lekką gorycz w smaku) można użyć odmiany czerwonej lub listków sałaty rzymskiej. Sałatka sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i każdego innego dnia. Polecam w szczególności jako lekką przekąskę na domowe party:-)
Składniki: ( 12 łódeczek)
1 cykoria ( ja użyłam białej, ale lepsza będzie czerwona)
1 puszka tuńczyka w oleju
12 czarnych oliwek
2 jajka na miękko
6 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
1 cebula dymka
2 łyżki kaparów
Sos:
2 łyżki białego lub czerwonego octu winnego
4 łyżki oliwy
pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
szczypta soli, pieprzu
Rozdzielamy liście cykorii, myjemy je i układamy na talerzu (wybieramy 12 najładniejszych liści). Nakładamy na nie pokrojone w łódeczki jajka, posiekane na plasterki rzodkiewki, posiekane na krążki oliwki, kawałki odsączonego tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, pokrojone na ćwiartki pomidorki, posiekane kapary.
Sos: W miseczce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy przed podaniem wstawić go do lodówki.
Każdy sam skrapia sobie swoją łódeczkę preferowaną ilością sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz