Ta sałatka to klasyk, który jem i serwuję dość często. Połączenie prosciutto, pomidorków, rukoli i parmezanu zawsze jest udane:-) , dlatego trudno sie dziwić, że cała miska znika w trybie natychmiastowym. Z dodatkiem ciemnej bagietki może stanowić bardzo sycącą kolację. Polecam wszystkim entuzjastom włoskich smaków!
Składniki:
paczka rukoli
5 plasterków prosciutto
kulka mozzarelli
5 suszonych pomidorów z zalewy
łyżka kaparów
5 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
2 łyżki startego parmezanu
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego
kilka kropel cytryny
ząbek czosnku
szczypta ziół prowansalskich
kilka listków pietruszki lub bazylii
Oliwę mieszamy z octem. Dodajemy krople cytryny, starty czosnek, posiekaną pietruszkę oraz zioła. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min do lodówki, aby smaki się "przegryzły".
Do miski wsypujemy umytą rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe, kapary, przepołowione oliwki, posiekane w paski pomidory suszone. Na górze układamy "poszarpane" kawałki mozzarelli oraz plasterki prosciutto. Wszystko posypujemy parmezanem. Przed podaniem polewamy uprzednio przygotowanym sosem.
Oj tak, takie sałatki uwielbiam :) Sama przyjemność jedzenia :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://trzyswinki.blogspot.com/
Uwielbiam takie klimaty, mogłabym jeść taka sałatkę dzień w dzień.
OdpowiedzUsuń