Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

niedziela, 13 kwietnia 2014

Wiosenna sałatka z jajkiem w koszulce, awokado, posypana kiełkami


Jestem absolutną fanką wszelkich wiosennych sałatek, gdzie burza kolorów miesza się z bogactwem świeżych smaków. Już sama wizyta na pobliskim targu w poszukiwaniu dorodnych rzodkiewek, smakowicie wyglądającej sałaty czy świeżych jaj jest dla mnie ogromną przyjemnością, a konstruowanie z tych warzywnych "zdobyczy" lekkiej i zdrowej przekąski stanowi przyjemność nie do opisania. W związku z tym zapraszam was dziś na niezwykle prostą sałatkę z jajkiem i awokado, której charakteru nadają prażone pestki dyni, kiełki oraz ziołowy sos. Nie będziecie zawiedzeni:-)

Składniki: ( 1 porcja)

1 jajko- (  kura zielononóżka to mój faworyt:-)
1/4 dojrzałego awokado
2 rzodkiewki
garść roszponki
garść szpinaku baby
łyżka pestek dyni
łyżka dowolnych kiełek
kromka chleba orkiszowego
łyżka octu winnego

sos ziołowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
świeży tymianek, oregano

Szpinak oraz roszponkę dokładnie myjemy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w półksiężyce awokado oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki. Jajko rozbijamy i wlewamy do niewielkiego garnuszka. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku ( min. wysokość 10 cm), dodajemy szczyptę soli oraz łyżkę octu winnego.  Gdy pojawią się bąbelki wrzucamy jajko i gotujemy je ok 1,5 min, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową. Jajko układamy na sałatce. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz kiełkami. Całość polewamy sosem. ( Jogurt mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi, świeżymi ziołami- wszystko dokładnie mieszamy) Jemy z podpieczoną kromką chleba np. orkiszowego.






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...