Jestem absolutną fanką wszelkich wiosennych sałatek, gdzie burza kolorów miesza się z bogactwem świeżych smaków. Już sama wizyta na pobliskim targu w poszukiwaniu dorodnych rzodkiewek, smakowicie wyglądającej sałaty czy świeżych jaj jest dla mnie ogromną przyjemnością, a konstruowanie z tych warzywnych "zdobyczy" lekkiej i zdrowej przekąski stanowi przyjemność nie do opisania. W związku z tym zapraszam was dziś na niezwykle prostą sałatkę z jajkiem i awokado, której charakteru nadają prażone pestki dyni, kiełki oraz ziołowy sos. Nie będziecie zawiedzeni:-)
Składniki: ( 1 porcja)
1 jajko- ( kura zielononóżka to mój faworyt:-)
1/4 dojrzałego awokado
2 rzodkiewki
garść roszponki
garść szpinaku baby
łyżka pestek dyni
łyżka dowolnych kiełek
kromka chleba orkiszowego
łyżka octu winnego
sos ziołowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
świeży tymianek, oregano
Szpinak oraz roszponkę dokładnie myjemy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone w półksiężyce awokado oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki. Jajko rozbijamy i wlewamy do niewielkiego garnuszka. W międzyczasie gotujemy wodę w garnku ( min. wysokość 10 cm), dodajemy szczyptę soli oraz łyżkę octu winnego. Gdy pojawią się bąbelki wrzucamy jajko i gotujemy je ok 1,5 min, a następnie wyciągamy łyżką cedzakową. Jajko układamy na sałatce. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni oraz kiełkami. Całość polewamy sosem. ( Jogurt mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i posiekanymi, świeżymi ziołami- wszystko dokładnie mieszamy) Jemy z podpieczoną kromką chleba np. orkiszowego.
Zjadam takie sałatki z wielkim apetytem! Zwłaszcza z awokado :)
OdpowiedzUsuń