Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

czwartek, 19 grudnia 2013

Cynamonowe bułeczki



Cynamonowe rolsy to mój niekwestionowany drożdżowy faworyt:-).   Szczególnie teraz w okresie przedświątecznym uwielbiam, gdy w powietrzu unosi się ich cudowny, cynamonowy aromat. Są wręcz stworzone do delektowania się ich smakiem podczas spokojnej porannej kawy czy leniwego popołudnia. Może warto w tym przedświątecznym rozgardiaszu znaleźć chwilę na przygotowanie sobie tych małych pyszności. Ja zrobię to na pewno!

Składnik  8-9 bułeczek:

1,5 szklanki szklanki mąki pszennej 
2 łyżki brązowego cukru
pół szklanki szklanka letniej wody lub mleka
2 łyżeczki suszonych drożdży instant
2 łyżki  roztopionego masła
szczypta soli
odrobina oliwy do posmarowania ciasta

Nadzienie:
 łyżka cynamonu
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 białko
1 szklanka cukru pudru

Przesianą mąkę mieszamy z solą i cukrem. Do mleka dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy na 10 min.  Następnie mleko z drożdżami wlewamy do mąki i dodajemy roztopione masło. Mieszamy wszystko  łyżką, następnie wyrabiamy ciasto przez około 8  minut, aż będzie gładkie, pulchne i nie będzie się kleiło. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Smarujemy je wcześniej odrobiną oleju. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o  grubość około 6 - 7 mm. Wierzch smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cynamonem, brązowym cukrem,  rodzynkami, żurawiną oraz orzechami włoskimi. Następnie zwijamy ciasto w roladę i  
kroimy ją na plastry o grubości  ok. 2,5 cm. Układamy je rozcięciem do góry w posmarowanej  uprzednio masłem tortownicy zachowując około 3 - 4 cm odstępy pomiędzy bułkami. Wierzch smarujemy oliwą i zostawiamy pod przykryciem na około 2 h, aż bułeczki podrosną i połączą się ze sobą.  Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C i pieczemy około 20 min, aż się zarumienią. W międzyczasie przygotowujemy lukier, którym polewamy bułeczki po upieczeniu. (Białko mieszamy z cukrem pudrem na gładką masę. ) Najlepsze są  jedzone jeszcze na ciepło!






4 komentarze:

  1. Wyglądają kusząco ! Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym sobie upiekła, ale tyle już tego mam w planach, że chyba nie upchnę. Może po Świętach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...