Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 21 grudnia 2013

Włoskie ciasto Panforte di Siena


Gdybym miała wybierać tylko jeden świąteczny przysmak z całą pewnością byłoby to właśnie Panforte di Siena. To tradycyjne toskańskie ciasto, które piecze się we Włoszech najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Jest po prostu przepyszne!! Zawiera w sobie całe mnóstwo bakalii, orzechów, kandyzowanych owoców, skórki pomarańczy oraz korzennych przypraw. Każdy kęs to wspaniały aromat i bardzo charakterystyczny smaku. Najlepsze jest to, że ciasto można długo przechowywać zawinięte w folię i jeść miesiącami. Najlepiej smakuje pokrojone w cienkie plasterki jako dodatek do kawy czy wina. Szczerze polecam-zakochacie sie w tym wypieku! :-)


Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm)

- 130 g orzechów laskowych podpieczonych w piekarniku
- 130 g migdałów obranych ze skórki podpieczonych w piekarniku
- 100 g kandyzowanego ananasa lub papai
- 100 g suszonych fig
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki nasion kolendry, utłuczonych w moździerzu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 80 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru
- 175 g miodu
- cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Orzechy laskowe oraz migdały wsypujemy do suchej formy i prażymy ok. 15 min, aż skórka orzechów laskowych zacznie pękać. Po wyjęciu z piekarnika za pomocą suchej ściereczki oczyszczamy orzechy ze skórki. Następnie wsypujemy je do miski, dodajemy posiekane figi, kandyzowanego ananasa, skórkę otarta z jednej pomarańczy, mąkę, kakao oraz przyprawy. W rondelku podgrzewamy cukier wraz z miodem cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy ją do suchych składników szybko mieszając. Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzamy łyżką. Ciasto pieczemy ok. 45 min w temperaturze ok. 150 st C. Następnie wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy ostygnie możemy grubo posypać cukrem pudrem.





5 komentarzy:

  1. Ale ma dużo orzechów ! Musi nieziemsko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypchane pysznościami! Przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. boże jakie piękne zdjęcia! :) wygląda cudownie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bosko, robię w weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można zrezygnować z cukru i dać sam miód?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...