Gdybym
miała wybierać tylko jeden świąteczny przysmak z całą pewnością byłoby to
właśnie Panforte di Siena. To tradycyjne toskańskie ciasto, które piecze się we
Włoszech najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Jest po prostu przepyszne!!
Zawiera w sobie całe mnóstwo bakalii, orzechów, kandyzowanych owoców, skórki
pomarańczy oraz korzennych przypraw. Każdy kęs to wspaniały aromat i bardzo
charakterystyczny smaku. Najlepsze jest to, że ciasto można długo przechowywać
zawinięte w folię i jeść miesiącami. Najlepiej smakuje pokrojone w cienkie
plasterki jako dodatek do kawy czy wina. Szczerze polecam-zakochacie sie w tym
wypieku! :-)
Składniki: (tortownica o średnicy 20 cm)
-
130 g orzechów laskowych podpieczonych w piekarniku
-
130 g migdałów obranych ze skórki podpieczonych w piekarniku
-
100 g kandyzowanego ananasa lub papai
-
100 g suszonych fig
-
skórka otarta z jednej pomarańczy
-
pół łyżeczki mielonych goździków
-
pół łyżeczki mielonego imbiru
-
pół łyżeczki nasion kolendry, utłuczonych w moździerzu
- 2
łyżeczki cynamonu
-
1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 80
g mąki
- 2
łyżki kakao
-
100 g cukru
-
175 g miodu
-
cukier puder do posypania
Piekarnik
nagrzewamy do 180 st C. Orzechy laskowe oraz migdały wsypujemy do suchej formy
i prażymy ok. 15 min, aż skórka orzechów laskowych zacznie pękać. Po wyjęciu z
piekarnika za pomocą suchej ściereczki oczyszczamy orzechy ze skórki. Następnie
wsypujemy je do miski, dodajemy posiekane figi, kandyzowanego ananasa, skórkę
otarta z jednej pomarańczy, mąkę, kakao oraz przyprawy. W rondelku podgrzewamy
cukier wraz z miodem cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Następnie
zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy ją do suchych składników szybko mieszając.
Tak przygotowaną masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i
wygładzamy łyżką. Ciasto pieczemy ok. 45 min w temperaturze ok. 150 st C.
Następnie wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy ostygnie możemy grubo posypać
cukrem pudrem.
Ale ma dużo orzechów ! Musi nieziemsko chrupać :)
OdpowiedzUsuńWypchane pysznościami! Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńboże jakie piękne zdjęcia! :) wygląda cudownie!! :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, robię w weekend :-)
OdpowiedzUsuńa można zrezygnować z cukru i dać sam miód?
OdpowiedzUsuń