Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 17 lutego 2015

Kasza jaglana z orzechami, jabłkiem i płatkami kokosa


Obok owsianki, kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem, orzechami należy do moich ulubionych śniadań na słodko. Doskonale sycąca, lekkostrawna, bogata w różnorodne smaki, a przy tym na prawdę pyszna. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a składniki  można zamieniać dowolnie. Idealnie nadadzą się figi, migdały, orzechy laskowe czy inne sezonowe owoce. Zdecydowanie jednak to płatki kokosa nadają potrawie cudownego aromatu. Nie pozostaje nic innego jak skoczyć do kuchni i przygotować dla siebie małą porcyjkę.

Składniki:

120 g kaszy jaglanej
ok. 250 ml wody
szczypta soli
2 średnie jabłka
łyżka miodu
odrobina masła
2 łyżki orzechów włoskich
2 suszone figi
2 łyżki rodzynek
łyżka jagód goji
pół łyżeczki cynamonu
łyżka płatków migdałowych
2 łyżki płatków kokosowych

Przygotowanie: 

  • Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. 15 min na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia.
  • Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Smarujemy patelnię odrobiną masła i wrzucamy na nią przygotowane jabłka. Po chwili dodajemy sporą łyżkę miodu i wszystko mieszamy. Następnie dorzucamy orzechy włoskie, posiekane w kosteczkę figi, rodzynki, jagody goji oraz cynamon.  Przesmażamy wszystko przez ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do owoców dodajemy ugotowaną kaszę, dobrze mieszamy i podajemy z podprażonymi płatkami migdałów oraz płatkami kokosa.














7 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...