Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 13 stycznia 2015

Omlet ze smażonymi jabłkami i cynamonem



Uwielbiam  rozpoczynać dzień od słodkiego śniadania. Wszelkie  jaglanki, owsianki,naleśniki czy granole potrafią wprowadzić mnie od rana w doskonały nastrój. Od niedawna do grona moich śniadaniowych faworytów dołączył puszysty omlet na słodko. Zazwyczaj jem go z powidłami, musem jabłkowym, czy po prostu z sezonowymi owocami. Dziś zapraszam was na przepyszną wersję z jabłkami i cynamonem. Jest prosta, pożywna a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie już jutro:-) 

Składniki: 
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżki mąki
    • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła

  •  Smażone jabłka:
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzewamy do 175 C.  Jabłka tniemy na ćwiartki i drylujemy gniazdka. Na rozgrzaną patelnię wlewamy  łyżkę oleju, dodajemy miód oraz jabłka. Smażymy jabłka,aż zmiękną z obu stron ok. 8 min. Pod koniec smażenia posypujemy cynamonem.  Następnie odstawiamy je na bok.  W międzyczasie oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Do tak powstałej białkowej masy powoli dodajemy mąkę, żółtka oraz mleko- delikatnie mieszając.  Masło rozpuszczamy na żeliwnej patelni i wlewamy powstałą masę. Na wierzchu układamy usmażone jabłka.  Pieczemy ok. 12-15 min. Zjadamy od razu:-)








7 komentarzy:

  1. Zrobiłem dzisiaj na kolację! Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to już wiem co przygotuję na jutrzejsze śniadanie :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja po przebudzeniu umieram z głodu i biegnę po jak najszybsze śniadanko. Zazdroszczę, że masz siłę zrobić coś tak pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale smacznie wygląda! uwielbiam jabłka w cieście, omlecie czy w pancakesach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...