Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a nie chcę popędzić do najbliższej cukierni po apetyczne ciacho z pomocą przychodzą proste i szybkie przepisy na lekkie, zdrowe i niskokaloryczne słodkości. Dziś polecę bardzo delikatny, subtelny w smaku sernik który idealnie nada się na drugie śniadanie, podwieczorek czy wysokobiałkowy posiłek po treningu. Jednym słowem można jeść bez wyrzutów sumienia :-)
Składniki:
1 opakowanie chudego twarogu (250g)
1 jajko
garść mrożonych ( lub świeżych) owoców typu maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie
20 g mąki jaglanej
1 średni dojrzały banan
łyżka miodu
Na wierzchu układamy mrożone lub świeże owoce i wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 25-30 minut sprawdzając co jakiś czas czy nie zaczął się zbytnio przypalać. Doskonale smakuje zarówno od razu jak i na zimno.
Jest piękny! No i czas oczekiwania to zdecydowanie największy atut tego sernika :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! :))
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jakiej średnicy jest forma?
Witam, jakiej średnicy jest forma, owoce w postaci zamrożonej układamy tak po prostu na serniku - czy nie rozpłyną się po prostu podczas pieczenia? Można zastąpić makę jaglaną inną? np. orkiszową? to około 1-2 łyżki? jak sprawdzić czy sernik fatycznie jest upieczony? byłabym wdzięczna za odp. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń