Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

środa, 25 lutego 2015

Dietetyczny sernik z owocami leśnymi


Kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a nie chcę popędzić do najbliższej cukierni po apetyczne ciacho z pomocą przychodzą proste i szybkie przepisy na lekkie, zdrowe i niskokaloryczne słodkości. Dziś polecę bardzo delikatny, subtelny w smaku sernik który idealnie nada się na drugie śniadanie, podwieczorek czy wysokobiałkowy posiłek po treningu. Jednym słowem można jeść bez wyrzutów sumienia :-)

Składniki:

1 opakowanie chudego twarogu (250g)
1 jajko 
garść mrożonych ( lub świeżych) owoców typu maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie
20 g mąki jaglanej
1 średni dojrzały banan 
łyżka miodu

Twaróg  miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niego jajko, kawałki banana, mąkę jaglaną, miód i wszystko miksujemy na krem. Wszystko wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej foremki. 

Na wierzchu układamy mrożone lub świeże owoce i wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 25-30 minut sprawdzając co jakiś czas czy nie zaczął się zbytnio przypalać. Doskonale smakuje zarówno od razu jak i na zimno.


















3 komentarze:

  1. Jest piękny! No i czas oczekiwania to zdecydowanie największy atut tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis! :))
    Mam pytanie, jakiej średnicy jest forma?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, jakiej średnicy jest forma, owoce w postaci zamrożonej układamy tak po prostu na serniku - czy nie rozpłyną się po prostu podczas pieczenia? Można zastąpić makę jaglaną inną? np. orkiszową? to około 1-2 łyżki? jak sprawdzić czy sernik fatycznie jest upieczony? byłabym wdzięczna za odp. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...