Znam kilka przepisów na ciasto marchewkowe, ten niezaprzeczalnie jest jednym z najlżejszych i najmniej kalorycznych. Delikatne i wilgotne w środku charakteryzuje się mocno wyrazistym smakiem. Co ważne w swoim składzie zawiera mnóstwo zdrowych składników takich jak marchewka, mąka z kaszy jaglanej, suszone owoce czy orzechy. Doskonale nada się na drugie śniadanie w pracy czy szkole lub podwieczorek. Wypróbujcie koniecznie.
Składniki:
250g marchewki
3/4 szklanka mąki owsianej lub jaglanej ( lub pół na pół)
250g marchewki
3/4 szklanka mąki owsianej lub jaglanej ( lub pół na pół)
2 garście suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek, orzechów włoskich ( proporcje wedle uznania)
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru
łyżeczka cynamonu
suszone daktyle i morele (wg uznania: żurawina, rodzynki, orzechy)
polewa
100 ml jogurtu greckiego
płaska łyżeczka syropu z agawy
łyżeczka żelatyny
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta imbiru
łyżeczka cynamonu
suszone daktyle i morele (wg uznania: żurawina, rodzynki, orzechy)
polewa
100 ml jogurtu greckiego
płaska łyżeczka syropu z agawy
łyżeczka żelatyny
orzechy włoskie do dekoracji
Umytą i obraną marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Suszone owoce oraz daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie oliwą.
Umytą i obraną marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Suszone owoce oraz daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie oliwą.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka wszystko delikatnie mieszając. Następnie dodajemy startą marchew, oliwę oraz syrop z agawy i całość mieszamy delikatnie. Do tak powstałej masy dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia przyprawy i bakalie. Całość przelewamy do brytwanki i pieczemy ok 40 min sprawdzając co jakiś czas czy ciasto się nie przypala.
Dodajemy żółtka wszystko delikatnie mieszając. Następnie dodajemy startą marchew, oliwę oraz syrop z agawy i całość mieszamy delikatnie. Do tak powstałej masy dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia przyprawy i bakalie. Całość przelewamy do brytwanki i pieczemy ok 40 min sprawdzając co jakiś czas czy ciasto się nie przypala.
Polewa: W dwóch łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę, całość podgrzewamy i zostawiamy na chwilkę do ostygnięcia (tylko nie za długo) Następnie łączymy ją z jogurtem ( jeżeli mamy możemy dodać środek z laski wanilii dla lepszego aromatu) i całość odstawiamy do lodówki. Tak przygotowaną masą smarujemy ciasto gdy ostygnie-dekorujemy orzechami włoskimi.
Śliczne zdjęcia, a kolor ciasta w środku przepiękny :)
OdpowiedzUsuńJa tu się nie zachęcić? Może to dobry pomysł na świąteczny wypiek?
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :)
Serdecznie pozdrawiam-H
oj pyszne kadry, pyszne :) !
OdpowiedzUsuńprezentuje się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńZdrowsza wersja? Jestem za! :)
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńojej, ojej, te cudne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością je przygotuję - świetnie wygląda i do tego super skład. Plus, piękne fotki ;)
OdpowiedzUsuńa to zrobie jutro <3
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJaki ma byc rozmiar keksówki?? :)
OdpowiedzUsuń