Panpepato to włoskie ciasto wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Wykonane jest w większości z bakalii, orzechów zatopionych w miodowym karmelu z dużą ilością przypraw korzennych oraz uwaga, czarnego pieprzu. Ciasto jest na wskroś wyjątkowe, charakteryzuje się słodkim, bardzo aromatycznym i wyrazistym smakiem. Doskonale nadaje się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale równocześnie będzie idealne po kilku tygodniach leżakowania. Panpepato, czyli 'pieprzny chleb' jest poniekąd odpowiednikiem naszego polskiego piernika, z tym że w składzie znacznie więcej od ciasta ma samych bakalii. Ja zakochałam się w tym przepisie od razu:-)
Panpepato na podstawie przepisu przy-stole.blogspot.com z własnymi modyfikacjami:
Składniki:
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawina rodzynki oraz moje ulubione figi)
50 g kandyzowanych skórek owocowych
3 łyżki cukru cukru
pół szkl. miodu
pół szkl. mąki
3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta
20 ziaren pieprzu
10 goździków
5 strączków kardamonu
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki mielonego cynamonu
odrobinę startej gałki muszkatołowej
Orzechy oraz migdały parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki suszone i kandyzowane owoce. Do owoców i orzechów dodajemy mąkę, kakao i przyprawy utarte w moździerzu. Miód podgrzewamy z cukrem do rozpuszczenia i tak powstałą masę dodajemy do bakalii. Wszystko dobrze mieszamy i wykładamy nie za grubą warstwą do tortownicy. Pieczemy ok. 30 min. w 180'C. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy, studzimy i całość prószymy kakao. Możemy owinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki. Albo jemy od razu:-)
Wspaniałe! Aż ślinka cieknie na sam widok ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne.
OdpowiedzUsuńAle napakowane! Musi byc pyszne :) Spokojnych i rodzinnych Swiat!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńSerdeczne życzenia radosnych Świąt
w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.