Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 23 grudnia 2014

Panpepato ciasto z Włoch


Panpepato to włoskie ciasto wypiekane w okresie Bożego Narodzenia. Wykonane jest w większości z bakalii, orzechów zatopionych w miodowym karmelu z dużą ilością przypraw korzennych oraz uwaga, czarnego pieprzu. Ciasto jest na wskroś wyjątkowe, charakteryzuje się słodkim, bardzo aromatycznym i wyrazistym smakiem. Doskonale nadaje się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale równocześnie będzie idealne po kilku tygodniach leżakowania.  Panpepato, czyli 'pieprzny chleb' jest poniekąd odpowiednikiem  naszego polskiego piernika, z tym że  w składzie znacznie więcej od ciasta ma samych bakalii. Ja zakochałam się w tym przepisie od razu:-) 

Panpepato na podstawie przepisu przy-stole.blogspot.com z własnymi modyfikacjami:

Składniki:

100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawina rodzynki oraz moje ulubione figi)
50 g kandyzowanych skórek owocowych
3 łyżki cukru cukru
pół szkl. miodu
pół szkl. mąki
3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta
20 ziaren pieprzu
10 goździków
5 strączków kardamonu
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki mielonego cynamonu
odrobinę startej gałki muszkatołowej


Orzechy oraz migdały parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki suszone i kandyzowane owoce. Do owoców i orzechów dodajemy mąkę, kakao i przyprawy utarte w moździerzu. Miód podgrzewamy z cukrem  do rozpuszczenia i tak powstałą masę dodajemy do bakalii. Wszystko dobrze mieszamy i wykładamy nie za grubą warstwą do tortownicy. Pieczemy ok. 30 min. w 180'C. Po upieczeniu wyjmujemy z blachy, studzimy i całość prószymy kakao. Możemy owinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki. Albo jemy od razu:-)













4 komentarze:

  1. Wspaniałe! Aż ślinka cieknie na sam widok ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale napakowane! Musi byc pyszne :) Spokojnych i rodzinnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!
    Serdeczne życzenia radosnych Świąt
    w cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
    zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
    i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...