Są takie potrawy, których po przyrządzeniu nie potrafię długo fotografować. Robię to zaledwie w kilka minut, gdyż aromat jaki się wokół nich roztacza jest wprost nie do opanowania. Spaghetti z krewetkami, odrobiną pomidorów i chili zdecydowanie zalicza sie do grupy tych niezwykle kuszących potraw. I słusznie bo jest pyszny!! Przyrządzam przeróżne wersje tego makaronu co jakiś czas modyfikując lekko ilość oraz rodzaj dodatków. Tym razem prezentuję wam ekspresową wręcz bazową wersję. Jej sukces jednak tkwi w świeżych i dorodnych krewetkach. Musicie koniecznie wypróbować!!
Składniki ( 2 porcje)
300 g cienkiego makaronu spaghetti
ok. 400 g krewetek średniej wielkości ( najlepiej świeże nie mrożone)
3 pomidory suszone z zalewy
pół puszki pomidorów pelati
5 ząbków czosnku
odrobina papryczki chilli
łyk białego wina ( jeżeli mamy w lodówce)
2 garście rukoli
parmezan
4 łyżki oliwy
Najpierw myjemy, obieramy i oczyszczamy krewetki. Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (najlepiej o minutę krócej). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek oraz chili. Po chwili dodajemy krewetki i smażymy je ok. 3 min z każdej strony. Po czasie dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory. Wszystko smażymy jeszcze ok. 2 min cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Dodajemy pomidory z puszki, w momencie kiedy sos zgęstnieje wrzucamy rukolę. Makaron rozkładamy na talerze i polewamy powstałym sosem. Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem oraz listkami rukoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz