Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 19 kwietnia 2014

Sernik kajmakowy


Na wstępie muszę przyznać, iż jest to mój pierwszy w życiu sernik. Na dodatek piekłam go dziś po południu, zdjęcia robiłam jak jeszcze do końca nie stężał- no cóż nie było czasu :-) Długo poszukiwałam idealnego przepisu na ten deserowy debiut i wybór padł na wersję kajmakową autorstwa Liski z WhitePlate. Przepis lekko zmodyfikowałam pod swoje preferencje i tak oto wyszedł cudownie delikatny, mocno karmelowy deser, z którego jestem po prostu dumna:-).  Rzecz jasna nie obyło się  bez komplikacji.  Najpierw spód mi sie spalił, później forma zaczęła przeciekać...ale koniec końców udało się! Na jutrzejsze świąteczne śniadanie będzie jak znalazł:-) ( o ile w nocy nie dopadnie mnie na niego ochota...) Koniecznie wypróbujcie! Jak nie na te święta to każdego innego dnia. Okazja zawsze się znajdzie:-)

Składniki:

Spód:
80 g herbatników lub ciastek owsianych ( ja użyłam ciasteczek wielozbożowych)
30 g miękkiego masła

Masa serowa :
600 g twarogu w wiaderku (użyłam Piątnicy, gdyż ma zbitą konsystencję)
3 jajka
1 opakowanie (10 g) cukru z prawdziwą wanilią
250 g masy kajmakowej
1 łyżka mąki pszennej
50 g miękkiego masła

Polewa kajmakowa:
180 g masy kajmakowej
3 łyżki masła
1 łyżka masła
2-3 garści płatki migdałów

Spód:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ( ja użyłam takiej o średnicy 22 cm). Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Herbatniki lub ciasteczka wkładamy do worka foliowego i kruszymy na drobno np. za pomocą wałka. Następnie miksujemy w malakserze z miękkim masłem. Powstałą masę ( nie jest zbyt zbita) wkładamy do foremki, ugniatamy i wyrównujemy. Następnie całość wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. Sprawdzajcie, aby się nie przypaliło, wszystko zależy od mocy piekarnika. Spód po czasie nabiera intensywniejszej barwy. Po wskazanym czasie spód wyciągamy i czekamy, aż ostygnie. 

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem i dodajemy 250 g kajmaku. Wszystko ucieramy na gładką masę w malakserze, pomału dodając jajka i po łyżce białego sera oraz mąkę. Wszystko dobrze miksujemy, aby nie było grudek. Następnie masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 170C. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut. Po 30 minutach sprawdzamy stopień upieczenia i w razie nadmiernego podpieczenia przykrywamy go folią aluminiową. Ja musiałam bo sernik za szybko się przypiekał.  Po wskazanym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. Po jego całkowitym ostygnięciu przygotowujemy polewę.

Polewa:

Masę kajmakową wkładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki mleka i całość gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia kajmaku i uzyskania płynnej polewy. Jeśli będzie posiadała grudki (moja miała),musimy ją zmiksować. Po zdjęciu z ognia dodajemy do masy łyżkę masła i mieszamy do rozpuszczenia. 
Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch ostudzonego sernika. Nas koniec posypujemy podprażonymi na patelni teflonowej płatkami migdałów. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Jak tu pięknie! Cudowne zdjęcia.

    Zapraszam do siebie na konkurs fotograficzny http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity! zdjęcia boskie - można patrzeć i patrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam - smakuje niebiańsko... Twój w dodatku wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...