Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

sobota, 1 lutego 2014

Burger z kaszy jaglanej i buraka




To zdecydowanie mój ulubiony przepis na wegetariańskie burgery. W towarzystwie chrupiącej bułki, sałaty, pomidora, papryki, kiełków i cebuli aż trudno poznać, że to zupełnie bezmięsne danie. Kasza jaglana z burakiem tworzą bowiem doskonałą  kompozycję, która smakuje lepiej niż niejeden "prawdziwy" burger. Sama nie spodziewałam się, iż tak mocno przypadnie mi do gustu. Aż wstyd sie przyznać, ale te trzy, które widać na zdjęciu zjadłam sama...:-)
Ten przepis z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole, a i nie zdziwię się jak podbije i wasze serca:-)

Składniki:  (6-8 szt) 

burgery:
1 starty na grubych "oczkach" surowy burak (nie trzeba odlewać soku) 
100 g ugotowanej kaszy jaglanej 
pół posiekanej cebuli
3 łyżki  uprażonego słonecznika 
 3 łyżki bułki tartej (opcjonalnie można dodać więcej)
1 jajko 
3 łyżki mąki (może być pełnoziarnista) 
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 starty ząbek czosnku 
szczypta pieprzu 
sól 
oliwa

przybranie: ( na jednego burgera)
bułka z sezamem lekko podpieczona w piekarniku ( może być mini), plaster pomidora, liść sałaty, krążek cebuli, garstka dowolnych kiełków, kilka listków rukoli

sos czosnkowy:
kubeczek naturalnego jogurtu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz 

 Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, aż się zarumieni. W misce mieszamy  startego buraka i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodajemy cebulę, starty ząbek czosnku, jajko, mąkę, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę, ziarna słonecznika i wszystko dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy kotlety i pieczemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy na rumiany kolor z obu stron. 
W międzyczasie podpiekamy bułki i kroimy warzywa. Na dolnej połówce bułki układamy liść sałaty, na nim burgera, plasterek pomidora, kilka listków  rukoli, krążek cebuli oraz kiełki. Na górze dodajemy łyżkę sosu czosnkowego i przykrywamy górną częścią bułki. 
Sos czosnkowy: do miseczki wlewamy jogurt, ścieramy do niego ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 min do lodówki.
Gotowe! Do burgerów można dodać własne kompozycje sosów.









13 komentarzy:

  1. Albo mi się zdaje, albo w przepisie nie ma mowy w jakich okolicznościach dodajemy buraka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dodane! Dziękuję za czujność :-D

      Usuń
    2. Już wiem że na pewno zrobię, tylko spróbuję je upiec zamiast usmażyć :)

      Usuń
  2. ten pomysł na burgery od razu mnie zachwycił jak przeczytałam tytuł posta! genialne po prostu :) do spróbowania, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja przepysznie. Musze i ja takie zrobic. I starsznie podobaja mi sie zdjecia :) W jakim programie je obrabiasz? Bardzo mi sie podoba takie "przymglenie":)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuję za tak miłe słowa :-) Zdjęcia obrabiam w lightroomie. To moim zdaniem najlepszy program do kolorystycznej obróbki. Taki efekt "zamglenia" bardzo prosto uzyskać, wystarczy przesunąć koniec krawędzi krzywej tonalnej ( na wykresie) nieco do góry. W necie znajduje się sporo tuturiali. Jakby co napisz na mojego maila, prześlę Ci kilka linków.:-)

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz :) Probowalam troche pokombinowac u siebie ale jak na razie bez szalu :)) Odezwe sie na maila :)

      Usuń
  4. Piękne fotki, też bardzo lubię efekt tego przymglenia. Tez prosto można uzyskać w PS, jeden suwaczek. A przepis też smakowity, ostatnio kolekcjonuje przepisy na dania z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, niestety zapomniałam o bułce tartej. W trakcie smażenia zaczęły się burgery rozlatywać.Czy to może być przyczyna ? Brak bułki tartej ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...