Zapraszam na zdrowego burgera z ciecierzycy, czerwonej komosy z dodatkiem buraka w przybraniu świeżych warzyw. Gwarantuję, że pozytywnie zaskoczycie się tym doskonałym połączeniem smaków. To niezwykle pożywny, pełen wartości odżywczych, prosty w przygotowaniu posiłek. Dodatkowo w towarzystwie słodkich frytek z batatów stanowi doskonałą alternatywę dla wszystkich wielbicieli tradycyjnych fast foodów. Potrawa z każdym kęsem zaskakuje bogactwem smaków. Zamiast oliwy w przepisie użyłam ziołowego smalczyku Smakowita Pajda, który nadał jej bardzo charakterystycznego aromatu. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona jego smakiem, jeszcze nie raz z jego użyciem przygotuję coś pysznego. Wypróbujcie koniecznie i trzymajcie za mnie kciuki w zabawie :-D
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim ziołowym aromatem, który nadał potrawie nuty świeżości. Jako jeden z kluczowych składników moich burgerów - sprawdził się doskonale! !
Składniki: ( 3 burgery)
100 g ciecierzycy (może być z puszki)
100 g ugotowanej czerwonej komosy ryżowej
pół buraka
3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
3 liście sałaty karbowanej
kiełki np. lucerny lub brokuła
opcjonalnie garść szpinaku baby
3 plasterki pomidora
3 krążki czerwonej cebuli
3 bułki z sezamem
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
dojżałe awokado
sok z cytryny
sól, pieprz
sos pomidorowy
puszka pomidorów pelati
2 ząbki czosnku
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
pół białej cebuli
zioła ( bazylia, oregano, tymianek)
sól, pieprz
frytki z batatów
duży batat
łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do miski wsypujemy ciecierzycę, startego buraka oraz komosę. Wszystko blendujemy na gładką masę ( możemy zostawić pojedyncze, większe kawałki ciecierzycy). W międzyczasie na 3 łyżkach Smakowitej Pajdy podsmażamy posiekaną cebulkę. Gdy cebulka zeszkli się przekładamy ją wraz z resztą tłuszczu do miski z powstałą masą na burgery. Następnie wbijamy jajko, dodajemy mąkę, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Następnie formujemy placki w formie burgerów i smażymy je z obu strona na patelni bez dodatku tłuszczu. W międzyczasie przekrawamy bułki na pół i podpiekamy je delikatnie w piekarniku nagrzanym do 150C. Następnie obieramy awokado ze skórki, kroimy na kawałki i miksujemy z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny na gładką masę. Po upieczeniu bułeczek układamy warstwy warzyw w kolejności: liść sałaty karbowanej, plaster pomidora, krążek cebuli, usmażony burger, 2 łyżki pasty z awokado, 2 łyżki sosu pomidorowego, garstka kiełek oraz kilka listków szpinanku baby. Górną część bułki możemy posmarować smalczykiem roślinnym Smakowita Pajda dla lepszego aromatu i przykryć nią powstałą konstrukcję.
Sos pomidorowy: Na dwóch łyżkach smalczyku roślinnego Smakowita Pajda podsmażamy przetarty na prasce czosnek i posiekana cebulkę. Po kilku minutach dodajemy pomidory w puszce i gotujemy na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody i zgęstnienia sosu. W ostatniej fazie dodajemy zioła. Najlepiej świeże, ale mogą być też suszone.
Frytki z batatów: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Kroimy ziemniaka na grube paski, myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy gruboziarnistą solą oraz każdy kawałek obtaczamy w odrobinie mąki kukurydzianej ( pięknie się zarumienią podczas pieczenia) Tak przygotowane frytki układamy na blaszce z papierem do pieczenia, polewamy oliwą ( ok 2 łyżki) i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 min. Zjadamy z dodatkiem sosu pomidorowego.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Wspaniale się prezentuje ten burger !:) Dziękuję za zgłoszenie :)
OdpowiedzUsuń