Wszyscy doskonale wiemy, iż nic nie przebije prawdziwego włoskiego Tiramisu na bazie kremowego mascarpone. Niestety ten pyszny deser nie należy do najlżejszych, a jedzenie go w nadmiernych ilościach może okazać sie fatalne w skutkach dla naszej figury. Dlatego dziś zapraszam na wersję mocno "odchudzoną", której może i brakuje nieco do oryginału, ale uwierzcie mi smak ma zaskakująco dobry. Silnie schłodzone w lodówce prezentuje się i smakuje po prostu wyśmienicie. Jest szybkie w przygotowaniu, lekkie i nad wyraz delikatne. To doskonała alternatywa na poobiedni deser dla łasuchów dbających o linię. Pyszne i małokaloryczne:-)
Składniki: ( 2 porcje- w sumie ok. 482 kcal)
6 podłużnych biszkoptów- producent Vicenzi
opakowanie twarogu delikatnego President 0%
3 łyżki cukru pudru
mocna kawa z ekspresu
łyżka likieru amaretto ( lub innego słodkiego likieru)
łyżka gorzkiego kakao
Do mocnej kawy wlewamy łyżkę likieru. Serek President ucieramy z cukrem pudrem na gładki puch. Następnie przelewamy ostudzoną kawę do miseczki.
Maczamy w niej biszkopty- 3 sekundy po każdej ze stron i układamy w następującej kolejności: łyżka serka, na to trzy biszkopty, następnie kremowy serek, biszkopty oraz ostatnia porcja twarogu. Na końcu posypujemy wszystko obficie łyżką gorzkiego kakao. Całość wkładamy na min. 1 h do lodówki. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony. Przed podaniem dzielimy go na dwie równe części.
świetne ujęcia!!
OdpowiedzUsuńNa przekór Tłustemu Czwartkowi. Podoba mi się ;)
OdpowiedzUsuń