Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

środa, 6 listopada 2013

Dorsz z posypką z suszonych pomidorów i groszkowym puree


Ostatnio prezentuje na blogu same słodkości, dlatego tym razem pora na coś z dziedziny zdrowych pomysłów na obiad. Z pomocą przyszedł mi sam Jamie Oliver, który w swojej książce "30 min w kuchni" zaprezentował przepis na zapiekanego dorsza z posypką min. z suszonych pomidorów, anchois, chrupiącego chleba podanego na delikatnym puree z groszku i brokuła. Przyznam, że niezwykle spasowało mi to połączenie. Ryba mocno przechodzi aromatem, przez co nabiera bardzo wyrazistego smaku. Przepis poddałam lekkiej modyfikacji i szczerze polecam wypróbować:-)!

Składniki: ( 2 osoby)
dwa filety z dorsza ( ok. 400 g)
100 g chleba z chrupiącą skórką
2 małe ząbki czosnku
4 anchois w oliwie
4 suszone pomidory w oliwie
kilka listków świeżej bazylii
odrobina posiekanej papryczki chili
20 g parmezanu
pół cytryny
łyżka octu balsamicznego
opcjonalnie świeży tymianek i rozmaryn

Puree
2 małe ziemniaczki
pół brokuła
200 g mrozonego groszku
łyżeczka masła

Najpierw przygotowujemy puree. Do solonej wody wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojonę łodygę brokuła. Po ok. 10 minutach wrzucamy  różdżki  brokuła oraz groszek i gotujemy do miękkości. Całość odcedzamy z wody i przesypujemy do miski. Dodajemy masło, sól, pieprz, odrobinę oliwy i rozgniatamy ubijakiem na gładka masę. ( można zostawić delikatne kawałki warzyw)

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Umytego i wysuszonego dorsza posypujemy solą, pieprzem i układamy w naczyniu. Możemy jeszcze dodatkowo skropić go oliwą. Wkładamy do piekarnika na ok 10 min. W międzyczasie przygotowujemy posypkę. Do malaksera wrzucamy pokrojone pieczywo, starty ząbek czosnku oraz odrobinę oliwy ze słoiczka z anchois. Wszystko miksujemy i przesypujemy do miski. Następnie do pustego malaksera lub blendera wrzucamy suszone pomidory, starty ząbek czosnku, parmezan, bazylią, chili oraz łyżkę octu balsamicznego. Wszystko miksujemy, aż powstanie gładka pasta. Wówczas wyciągamy rybę z piekarnika. Smarujemy ją powstałą pastą i posypujemy okruszkami chleba. Możemy dodać gałązkę rozmarynu lub tymianku.Całość wkładamy do piekarnika na ok. 15 min, aż posypka zbrązowieje i będzie chrupiąca.






3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...