To ciasto absolutnie w jesiennym klimacie! Przyznam, że już od dłuższego czasu nosiłam sie z zamiarem upieczenia miękkiego, wilgotnego w środku placka z dodatkiem tartej marchewki. Po intensywnych poszukiwaniach odpowiedniego przepisu natrafiłam na ten i szczerze się zachwyciłam. Nawet pierwsza próba pieczenia tego smakołyku okazała sie udana. Ciasto cieszyło sie sporym, choć krótkim zainteresowaniem domowników. zniknęło ze stołu dosłownie natychmiast. Ku uciesze wszystkich na pewno jeszcze nie raz w tym roku zabiorę sie za jego przygotowanie:-)
Składniki:
1/2 szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta zmielonych goździków
szczypta imbiru
szczypta soli
szczypta soli
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki oleju
1 szklanka startej na grubych lub średnich oczkach marchewki
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
4 plastry posiekanych ananasów z puszki
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
4 plastry posiekanych ananasów z puszki
krem
200 g kremowego białego serka lub serka philadelphia
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
orzechy włoskie do dekoracji
Piekarnik nagrzewamy do 180C. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy). W kolejnym naczyniu mieszamy jajka z olejem i tak powstałą masę przelewamy do pierwszego naczynia. Dodajemy startą marchewkę, pokrojone w kostkę ananasy oraz orzechy. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej powstałe ciasto. Pieczemy przez ok. 35 - 40 minut sprawdzając w trakcie patyczkiem czy jest już gotowe. Po upieczeniu studzimy je na kratce. W trakcie pieczenia możemy przygotować kremową polewę. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładka masę i smarujemy nią wystudzone ciasto. Możemy udekorować orzechami włoskimi.
*Korzystałam z przepisu "Ciasto marchewkowe, najlepsze" wspaniałej blogerki www.mojewypieki.com. Poddałam go lekkim modyfikacjom.
Prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie :) Chyba się kuszę i upichcę takie ciacho mamie na imieniny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką wersję ciasta marchewkowego. Idealne jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć ,cudowne zdjęcia,ciasto pyszne,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń