Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

poniedziałek, 11 listopada 2013

Muffinki z gruszką i imbirem posypane migdałami


Dziś zapraszam na kolejny przepis na słodko, który na pewno osłodzi wam tę jesienną słotę. Mowa o delikatnych, mięciutkich w środku, pachnących cynamonem i imbirem jesniennych muffinkach z kawałkami aromatycznej gruszki i płatkami migdałów. Robi sie je w trybie ekspresowym- wystarczy wymieszać składniki, upiec i gotowe.To zdecydowanie mój listopadowy faworyt. Po prostu wszystko jest w nich idealne:-)! 

Składniki: ( 6 muffinek)

125 g mąki pszennej
70 g drobnego białego cukru
40 g  brązowego cukru
 łyżka brązowego cukru do posypania muffinek
łyżeczka proszku do pieczenia  
łyżeczka imbiru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki płatków migdałowych
70 ml jogurtu naturalnego
60 ml oleju
1 łyżka miodu
1 jajko
2 małe gruszki pokrojone w kostkę

Piekarnik nagrzewamy do 200 C. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, cukier biały, cukier brązowy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir.) W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki ( olej, roztrzepane jajko, jogurt, miód.) Następnie delikatnie łączymy zawartość obu naczyń, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. 

Formę do muffinek wykładamy papilotkami. (Wówczas mamy pewność, że muffinki się nie przylepią do formy). Powstałe  ciasto "rozlewamy" do 6 papilotek ( nie do pełna, gdyż podczas pieczenia urosną.)  Dodatkowo każdą muffinkę posypujemy odrobina brązowego cukru i płatkami migdałów. Pieczemy przez 20-25 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce i delektujemy sie nimi od razu. Cieplutkie są pyszne!








2 komentarze:

  1. Wyglądają tak delikatnie ... i te płatki migdałów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne te zdjęcia! : )
    Muffinki prezentują się uroczo! : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...