Sałatka Grecka to klasyk uwielbiany praktycznie przez wszystkich:-) Co prawda fantazji na jej temat powstało całe mnóstwo przez co zamawiając ją w barze sałatkowym czy restauracji nie zawsze wiemy czego możemy się spodziewać. Jej podstawą są oczywiście dojrzałe, soczyste pomidory, dobra oliwa z oliwek, ser feta oraz dorodne oliwki. Warto pamiętać, że jej wspaniały smak tkwi po prostu w szczegółach:-)
Składniki ( 2 porcje)
100 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
1 dojrzały pomidor ( może być odmiana malinowa)
pół czerwonej cebuli
pół ogórka
garść czarnych oliwek
garstka posiekanego koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
2 plastry fety
pół łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka czerwonego octu winnego
Pomidora oraz pomidorki koktajlowe kroimy na plastry. Nie muszą być równej grubości. Nawet lepiej jak będą miały nieregularne kształty. Rozkładamy pomidory na dwa talerzyki. Cebulę kroimy w cienkie pióra ( niestety nie miałam akurat czerwonej wiec użyłam zwykłej) i dodajemy do pomidorów. Ogórka również kroimy w dość grube plastry ( nie obieram go ze skóry) i dodajemy do reszty. Następnie całość posypujemy koperkiem. Oliwki ściskamy w ręce, tak aby ich sok doprawił warzywa i wrzucamy je do sałatki. Następnie doprawiamy ja najlepszą jaka mamy oliwą z oliwek, octem winnym oraz solą. Mieszamy wszystko, tak, aby składniki "przeszły się" nawzajem. Przed podaniem kładziemy plaster fety na każdym z talerzy oraz doprawiamy resztkami koperku, oregano czy wedle uznania dodatkową porcją oliwy.
Inspiracji do sałatki szukałam w "Kulinarne Wyprawy Jamiego":-)
Uwielbiam! U mnie też tak delikatnie :>
OdpowiedzUsuńKlasyka, zawsze dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuń