Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

wtorek, 18 czerwca 2013

Spaghetti z bakłażanem i ricottą (Pasta alla norma)



Na to tradycyjne sycylijskie danie trafiłam dzięki jednej z najlepszych książek  J.Olivera "Włoska wyprawa Jamiego". Tak się złożyło, iż będąc ostatnio w Londynie trafiłam do włoskiej restauracji Jamiego, gdzie min. serwowano  ten wyśmienity makaron. Co prawda zjadłam wówczas linguini z krewetkami :-) ale "Pasta alla norma" chodzi za mną od tego czasu i nie daje spokoju. Wypróbowałam ją więc sama i bez zająknięcia mogę powiedzieć, że połączenie dojrzałego bakłażana, ricotty, pomidorów i świeżej bazylii to niezwykle udany mix. 

Składniki: 2 porcje

pół bakłażana
łyżeczka suszonego oregano
4 ząbki czosnku
pęczek świeżej bazylii
puszka krojonych, podłużnych pomidorów
300 g spaghetti
70 g ricotty
2 łyżki parmezanu
łyk białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Połówkę bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Jeżeli środek jest gąbczasty to wykrawamy go i wyrzucamy. Następnie kroimy ćwiartki bakłażana w poprzek na 2-3 cm kawałki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy na niej bakłażany przewracając co jakiś czas, aby kawałki równomiernie pokryły się oliwą, ale nie wchłonęły jej zbyt dużo.  W trakcie smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek oraz posypujemy suszonym oregano. Po kilku chwilach dodajemy pomidory z puszki, można je wcześniej zmiksować. Następnie dusimy sos przez 10 min. na małym ogniu. Wlewamy łyk wina. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę listków bazylii wrzucamy do sosu. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Nakładamy na talerz i polewamy uprzednio przygotowanym sosem. Na koniec posypujemy ricottą, parmezanem i świeżą bazylią. 








3 komentarze:

  1. Wspaniale zdjecia! I juz chyba wiem, co nastepnym razem zamowie w Jamie's Italian :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i kolorowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne kolorowe zdjęcia, szukając uzupełnienia dla mojego sosu z bakłażanem i pomidorem trafiłam tutaj :) idealnie! dodam ricottę i będzie obiad wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...