Przepis ten pochodzi z książki kucharskiej dr Lewitt "Dieta Garstkowa. 140 przepisów na zdrowie" do której miałam przyjemność wykonywać zdjęcia potraw. Przyznam się, że podczas kilkudniowej sesji zdjęciowej skosztowałam większość prezentowanych na jej łamach pyszności:-). Nie ukrywam, że omlet owsiany obok placuszków z daktyli, tarty z bobem i pieczarkami oraz łososia zapiekanego w miodzie, należy do moich faworytów. To prosty i szybki w przygotowaniu posiłek po, którym uczucie sytości utrzymuje się na bardzo, bardzo długo. Można go spokojnie spakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy.:-)
Składniki ( 1 porcja)
4 łyżki płatków owsianych
pół łyżeczki nasion słonecznika
pół łyżeczki siemienia lnianego
pół łyżeczki płatków migdałowych
2 białka z jajek
1 żółtko
szczypta sezamu do posypania
50 g chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
ćwiartka ogórka zielonego
pół ząbku czosnku
łyżeczka posiekanego kopru
odrobina soli
Płatki owsiane, siemię lniane, ziarenka słonecznika, płatki migdałowe mieszamy i zalewamy wrzątkiem do wysokości składników i zostawiamy na noc, aż napęcznieją. Rano gdy najdzie nas ochota na omlet ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy je do uprzednio przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Następnie masę wlewamy na rozgrzaną patelnię ( według przepisu dr Lewitt nie dodajemy tłuszczu ja jednak dodałam kilka kropel oliwy) i smażymy pod przykryciem podważając łopatką co jakiś czas. Można pokroić jak pizzę i posypać sezamem. Omlet najlepiej podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem naturalnym, ogórkiem startym na tarce o grubych oczkach , posiekanym czosnkiem, solą oraz koperkiem.
Bardzo wartosciowa przegryska bardzo smaczna .Sos jogutowy wysmienity ,polecam
OdpowiedzUsuńBardzo wartosciowa przegryska bardzo smaczna .Sos jogutowy wysmienity ,polecam
OdpowiedzUsuń