Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

środa, 3 lipca 2013

Drożdzówki z truskawkami i kruszonką


Koniec sezonu truskawkowego widać już na horyzoncie coraz wyraźniej. Smutny to fakt, choć  nieunikniony. Nie ma więc na co czekać, trzeba działać:-) Rzadko kupuję drożdżówki w piekarni, więc w końcu naszła mnie ogromna ochota na takie cieplutkie dopiero co wyjęte z piekarnika. I oto są!:-) W towarzystwie świeżo parzonej kawy z mlekiem prezentowały się i smakowały znakomicie:-)  

Składniki ( 8 małych bułeczek)
 ok. 16 średnich truskawek 
1,5 szklanki mąki
 2 jajka ( jedno do posmarowania bułeczek)
 12 g świeżych drożdży 
1/3 szklanki mleka
 4 łyżki cukru
1 łyżka masła

Kruszonka
3 łyżki mąki
1,5 łyżki cukru
1 łyżka masła/margaryny

Na początku rozpuszczamy drożdże w 2 łyżkach mleka i 2 łyżkach cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby pojawił się osad w postaci bąbelek. Następnie mieszamy mąkę z resztą cukru, dodajemy mleko, masło oraz powstały uprzednio zaczyn.  Wszystko ugniatamy do uzyskania gładkiej, nie klejącej się masy ( w razie potrzeby dodajemy mąki). Wyrobione ciasto odstawiamy do urośnięcia na ok 1 h w ciepłe miejsce pod ściereczkę. W międzyczasie robimy kruszonkę łącząc wszystkie składniki do uzyskania piaskowej konsystencji. Po godzinie porcję ciasta dzielimy na 8 małych placków i zostawiamy jeszcze na chwilę do lekkiego urośnięcia. Następnie na bułeczkach układamy przepołowione truskawki, wpychamy je w ciasto, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy na koniec kruszonką. 
  Pieczemy do zarumienienia się ok. 20-25 min w temperaturze ok. 180 stopni.















2 komentarze:

  1. Drożdżówki są śliczne! ; )
    Tak piękne zdjęcia na pewno zachęcają do spróbowania!
    Świetny blog.

    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tych pięknych kadrów! U nas ostatnie przetwory się robią. :C

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...