Pyszne Kadry

Pyszne Kadry

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Makaron z woka z warzywami i krewetkami


Szkoda, że knajpek z azjatyckim jedzeniem na wynos jest w moim mieście jak na lekarstwo. Jestem pewna, że popularność miałyby ogromną. Już sam makaron z wybranymi dodatkami  ( np. warzywa, krewetki, mięso, tofu itp) okraszony jednym z dostępnych sosów i przyrządzany na oczach zamawiających byłby nie lada atrakcją. No cóż pozostaje mi pichcenie tego typu dań w domowym zaciszu, tym bardziej, że składniki są dostępne niemalże w każdym markecie. Zazwyczaj eksperymentuję, łącząc smaki na "chybił trafił" :-). Tym razem naszło mnie na makaron z krewetkami, grzybkami mun, kiełkami bambusa, orzeszkami nerkowca w sosie słodko-kwaśnym. Wyszło na prawdę dobre:-)

Składniki: ( 2 duże porcje)

300 g makaronu chińskiego ( ja użyłam Makaron 3 minutowy- House of Asia)
20 krewetek
5 suszonych grzybów mun
marchewka
200 g pędów bambusa
cebula
1 cm imbiru
3 łyżki oleju
garść orzechów nerkowca
łyżka ziaren sezamu
 zielona cebulka do posypania
 limonka
50 mln sosu słodko-kwaśnego
ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
łyżka octu rybnego
łyżka octu ryżowego

 Krewetki  nacinamy na grzbiecie i czyścimy, dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy sokiem z pół limonki, dodajemy starty  imbir, starty ząbek czosnku, ocet rybny, ocet ryżowy, łyżkę oleju, łyżkę sosu sojowego. W tak przygotowanej marynacie pozostawiamy kilkanaście minut. Zalewamy grzybki mun wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, aż zwiększą swoją objętość. Po tym czasie kroimy je na cienkie paseczki. Następnie obieramy marchewkę i kroimy na kilkucentymetrowe, cienkie słupki. Odcedzamy kiełki bambusa z zalewy. Do wrzącego garnka z wodą  wrzucamy makaron. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy woka z 2 łyżkami oleju. Dodajemy krewetki z zalewą i smażymy ok 4-5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy marchewkę, grzyby mun, kiełki bambusa, orzeszki nerkowca i dalej mieszamy. Po czasie dodajemy sos słodko-kwaśny, sos sojowy i sok z limonki. Po ok. 5 minutach do woka dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Posypujemy posiekaną zieloną cebulką i sezamem. Tak przygotowaną potrawę rozkładamy na talerze. Zajadamy się ze smakiem:-)






2 komentarze:

  1. Mało knajpek azjatyckich to zaleta patrząc na Twój pyszny makaron!
    U mnie jest ich dużo,ale i tak wolę własne dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ogromną miłośniczką owoców morza. Sama, dość często wykorzystuję je w swoich daniach. Zawsze dbam o ich wysoką jakość. Wolę zapłacić więcej, ale mieć pewność, że dany produkt jest naprawdę dobry. W przypadku zakupu łososia, świetnym wyborem są produkty marki https://mowisalmon.pl/produkty/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...