O tej porze roku ciężko jest mi wyobrazić sobie coś smaczniejszego niż domowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Takie gorące,dopiero co wyciągnięte z piekarnika to istne niebo w gębie. Gdyby nie wewnętrzny hamulec mogłabym pochłonąć większość blachy. Ciasto robi się szybko, jest miękkie i puszyste. Z jego upieczeniem poradzi sobie nawet osoba nie wprawiona w kuchennych wypiekach. Szczerze polecam!
Składniki:
200 g miękkiego masła
160 g cukru pudru
180 g mąki pszennej
3 jajka
400 g rabarbaru i truskawek- dowolne proporcje
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka:
50 g masła
50 g brązowego cukru
100 g mąki
Nastaw piekarnik na 180 C. Obierz rabarbar i pokrój na 2 cm kawałki. Truskawki umyj i pokrój na plasterki. Do przesianej mąki dodaj pokrojone miękkie masło, sodę, proszek do pieczenia, cukier, roztrzepane jajka. Wszystko zmiksuj, aż powstanie gładka masa. Kruszonka-w rondelku rozpuść masło na małym ogniu oraz dodaj do niego cukier. Następnie wsyp mąkę i delikatnie mieszaj, aż powstanie kruszonka. Wysmaruj blachę odrobiną masła i wlej na nią uprzednio przygotowaną masę. Poukładaj na nim owoce a na końcu posyp równomiernie powstałą kruszonką. Piec ok. 40 min na złocisty kolor.
Pyszne kardy, pyszna kruszonka :) Ciasto chłonę oczami! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń